26 Sep 2024

Mednarodno srečanje mladih – obisk pobratenega Quiliana in slavnostni zaključek natečaja Prostovoljec 2023

V sklopu projektnega programa TIC – Town Twinning in Community, pod vodstvom občine Ajdovščina, so se učenci zadnje triade osnovnih šol občine Ajdovščina udeležili dnevnega dogodka v pobrateni občini Quiliano.

Dogodek, ki se je odvijal od 6. 9. 2024 do 8. 9. 2024, je bil zasnovan z namenom vzbuditi evropsko državljansko zavest pri mladih prek aktivne participacije v družbi, obenem pa ponudil priložnost za kulturno in izobraževalno izmenjavo med obema občinama. Poudarek pa je bil na povezovanju mladih skozi različne dejavnosti, med drugim izmenjava mnenj o Evropski uniji, sodelovanje v različnih delavnicah, ki so vključevale kulturne, športne in izobraževalne aktivnosti. Program je bil obogaten z obiski lokalnih znamenitosti, kjer so imeli učenci priložnost spoznati zgodovino in kulturo Quiliana ter hkrati predstaviti značilnosti svojega kraja. Prav tako so imeli učenci priložnost vzpostaviti nova prijateljstva z vrstniki iz Quiliana, kar je dodatno utrdilo vez med pobratenima občinama.

Takšni dogodki omogočajo mladim, da širijo svoja obzorja, se učijo o drugih kulturah in razvijajo občutek medsebojnega spoštovanja ter sodelovanja.

Bilo nam je v čast in veselje, da smo jih lahko podprli pri povezovanju z vrstniki iz druge države, spoznavanju njihove kulture in razvijanju jezikovnih veščin.

Prav tako v začetku septembra, t.j. 9. 9. 2024, se je naša prostovoljka, Nada Blažko, udeležila zaključnega dogodka natečaja Prostovoljec leta 2023, ki je potekal na Brdu pri Kranju. Dogodek je bil namenjen priznavanju in praznovanju dosežkov prostovoljcev po vsej državi ter izpostavljanju pomembne vloge, ki jo prostovoljstvo igra v naši družbi.

Na dogodku so izpostavili izjemne projekte in posameznike, ki s svojim nesebičnim delom pripomorejo k izboljšanju skupnosti. Udeležba naše prostovoljke je izjemno priznanje za njen trud in predanost, saj njen prispevek ni le opazen na lokalni ravni, temveč tudi širše. Prisotnost predsednice Dr. Nataše Pirc Musar je dogodku dodala poseben pomen, saj je poudarila vlogo prostovoljcev kot ključnih gradnikov solidarnosti, sočutja in medsebojne pomoči v družbi. Obenem je bil dogodek odlična priložnost za povezovanje prostovoljcev iz različnih delov Slovenije ter za izmenjavo izkušenj in idej, kako še naprej spodbujati prostovoljstvo in pozitivno vplivati na družbo.