23 Sep 2024

Zaključili smo študijski krožek Rastem s knjigo

Septembra smo zaključili s študijskim krožkom Rastem s knjigo. Začetki študijskega krožka segajo v pomladne mesece in so povezani z zaznavo močnega zanimanja za oblikovanje združevanja odraslih na temo literarne umetnosti. Krožek RASTEM S KNJIGO je vključeval tako posameznike, ki se sami že preizkušajo v vlogi literarnega ustvarjanja in svoja literarna dela javno objavljajo (ali so šele na začetku svoje literarne poti) kot ljubitelje knjig in branja. Srečanja je udeležencem ponudila varen in prijeten prostor izmenjave mnenj in perspektiv o lastnih mislih, občutkih in razumevanju prebranih knjig in na vlogo, ki so jo te imele na njihovo življenje. Skupno raziskovanje in izmenjava ljube literature je bilo nadgrajeno s spoznavanjem aktualnega literarnega dogajanja na slovenskem (nagrajena literarna dela in literarni ustvarjalci, literarne polemike, literarne revije). Krožek je podal osnove literarne zgodovine in teorije in okrepil razumevanje razvoja literature skozi čas ter interpretacijo literarnih del. Vsebina se je prilagajala skupini, sledila je njihovemu predhodnemu znanju, izkušnjam in pričakovanjem. Glavni poudarek druženja je bil na pomembno vlogo knjige in njen večplasten pomen pri oblikovanju kulture, razumevanju sveta okoli nas in povezovanju ljudi preko branja.

Na navdušujočih skupnih srečevanjih se je potrdilo, da prav knjiga predstavlja izjemno orodje za osebno rast in razvoj emocionalne inteligence, krepi navdih in motivacijo za krmarjanje skozi življenjske izzive, sprošča in zmanjšuje stres, jača spretnost reševanja problemov in spodbuja samorefleksijo.

Udeleženci krožka so se sestajali v sproščenih kavarnah, prostorih Ljudske univerze Ajdovščine, Mladinskega kulturnega centru Hiša mladih Ajdovščina, obiskovali so kulturne in izobraževalne dogodke, ter se nasploh vključevali v številne druge javne predstavitvene prireditve.

Na slavnostnem zaključnem srečanju odprtem za javnost - tretjega septembrskega ponedeljka -  je bilo ugotovljeno, da je krožek uspešno zasledoval vse zastavljene cilje kot so pridobitev znanja o procesu literarnega snovanja, izpolnjevanje znanja o aktualnem literarnem dogajanju: knjižnih nagradah, nagrajenih literatov literarnih revijah ipd., spodbuda literarnega ustvarjanja in objavljanja del, diseminacija pridobljenega znanja in zbor učnega gradiva. Na zaključnem srečanju so bila podeljena priznanja vsem udeležencem, predvsem pa je bila to odlična priložnost za refleksijo prehojene krožkarske poti. Vsako snidenje in razprava o knjigi so obogatili člane z novimi perspektivami in globljim razumevanjem literature in sveta. Čeprav krožek morda končuje svoja srečanja, ostajajo spomini, spodbujena ustvarjalnost in prijateljstva, ki bodo še naprej živela skozi vsakodnevne pogovore in osebni razvoj. Konec krožka je tako lahko tudi začetek nečesa novega – novih priložnosti za učenje, raziskovanje in rast.

Mentoricama se zahvaljujemo za strokovno izpeljan krožek, ki je ne le popestril ponudbo društva, temveč tudi vnesla v lokalno okolje nove dostopne vsebine in odrasli generaciji ponudila možnost preživljanja kreativnega in kakovostnega prostega časa.

Zahvaljujemo se tudi vsem udeležencem za večmesečno zvestobo našim krožkom ter s tem tudi za izkazano podporo našemu poslanstvu.

 

Študijski krožki so financirani s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport; potekajo pod okriljem Andragoškega centra Slovenije.