vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

V glavnem ustvarjalno ...

datum: 01.04.2021

kategorija: utrinki

... pa tudi poučno, politično in mednarodno.

 

Mesec marec se je na društvu prijateljev mladine začel z zasedanjem strokovne komisije za ocenjevanje del v okviru natečaja Evropa v šoli. Letošnje geslo natečaja je bilo 'Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga'. Učenci so kljub delu na daljavo svoj talent odlično izrazili, tako smo na nacionalni izbor posredovali 6 literarnih del, 11 likovnih del, 2 fotografski deli in 3 video dela.

Društvo je prejšnji mesec pridobilo Znak kakovosti Evropske solidarnostne enote (ESE) za novo programsko obdobje 2021-2027, s čimer smo si zagotovili nadaljnje vključevanje v mednarodne prostovoljske projekte in aktivnosti. Na društvu smo trenutno v postopku pridobivanja ESE prostovoljca s Portugalske in bi z gostovanjem radi pričeli takoj, ko bodo epidemiološke razmere bolj prijazne.   

V marcu so potekale intenzivne priprave na medobčinski in regijski otroški parlament, ki ga v letošnjem letu organizira naše društvo. 31. medobčinski otroški parlament je potekal 30. marca v spletnem okolju ZOOM, na njem pa so sodelovali mladi parlamentarci iz OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, OŠ Šturje Ajdovščina, OŠ Dobravlje, OŠ Col, OŠ Otlica, OŠ Draga Bajca Vipava in CIRIUS Vipava. Osrednja tema našega medobčinskega parlamenta so bili 'Poklici prihodnosti'.

Marec 2021

Dogodka so se udeležili župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin, župan občine Vipava Goran Kodelja, strokovnjakinja za kadre Alenka Stanič in strokovnjakinja za zaposlovanje z Zavoda RS za zaposlovanje Eli Elvisa Petrovčič. Srečanju so prisostvovali tudi učenki iz OŠ Šturje v vlogi novinark, ki sta z gosti opravili intervjuje, ga. Petra Zega z ZPMS ter predstavnica službe za stike z javnostjo občine Ajdovščina. Poleg medobčinskega otroškega parlamenta letošnje leto MDPM Ajdovščina organizira in koordinira tudi regijski otroški parlament, ki se bo odvil v četrtek, 8. aprila, prav tako v ZOOM-u.

Poleg omenjenih projektov smo pričeli z izvajanjem različnih študijskih krožkov. Udeleženke študijskega krožka 'Zdrava vadba' se srečujejo dvakrat tedensko v KS Stomaž in so že pridno zakorakale v pomlad. V aprilu, takoj ko bodo razmere dopuščale, bomo ponovno pričeli s študijskim krožkom 'Koraki iz albanščine v slovenščino', saj je le-ta v prejšnjih letih naletel na dober odziv udeležencev. Gre za neformalno učenje jezika, katerega cilj je udeležencem olajšati vsakodnevno komunikacijo v slovenskem jeziku v različnih življenjskih okoliščinah. Zelo hitro smo napolnili mesta tudi za študijski krožek 'Kaligrafija', ki ga bo vodila izkušena kaligrafinja Loredana Zega. Kaligrafija ali lepopisje je zvrst vizualne umetnosti, ki se ukvarja z abstraktnim oblikovanjem pisave. Srečanja se bodo začela izvajati v mesecu maju.

Pričeli smo z ustvarjalnimi sobotami v vaških skupnostih, katerih namen je ponuditi možnost ustvarjalnega, aktivnega in poučnega preživljanja prostega časa našim najmlajšim. Ustvarjalni pa smo tudi v sodelovanju z MKC Hiša mladih Ajdovščina, in sicer v festivalu Klementina (lutkovne delavnice) ter v gibanju Dan za spremembe: Premagajmo osamljenost, katerega organizator je Slovenska filantropija.

Marec 2021Marec 2021

V marcu so potekale tudi humanitarne akcije – med družine smo še pravi čas razdelili stacionarne računalnike, saj je že v naslednjih dneh država vstopila v ponovni lockdown, šolarji in dijaki pa v šolanje na daljavo. Pomagali smo družinam, ki so se zaradi odrejenih karanten, čakanja na delo in šolanja na daljavo znašle v stiski, in jim omogočili nakup živil z darilnimi boni ter z donacijo domačega krompirja.  

Zaposleni in prostovoljci našega društva smo se v marcu udeležili številnih online izobraževanj, delavnic, konferenc, skupščin in ostalih sestankov. Tako smo naše misli močno zaposlili in mesec je minil kot bi trenil. Tu je april in prvoaprilska šala je postala nekaj drugega, postala je lockdown. Pisarno našega društva smo zaklenili in jo preselili v domače okolje. Upajmo, da ne za dolgo.

Vabljeni, da naše delo spremljate na naši Facebook in spletni strani, po novem pa smo aktivni tudi na Instagramu (MDPM Ajdovscina).

 

 

 

koledar dogodkov

< junij 2021 >

Natečaj JAZ IN KNJIGA

10.05.2021 - 11.06.2021, Ajdovščina

      DODATNE INFORMACIJE: na natečaju lahko sodelujejo vsi učenci (od 1. do 9. razreda), in sicer na način, da ustvarijo literarno, likovno ali fotografsko delo na temo JAZ IN KNJIGA mentorji pošljejo izdelke učencev na e-mail naslov info@mdpm-ajdovscina.si najkasneje do...


več o dogodku >

 • 14.06.2021 - 30.08.2021 Humanitarna akcija MORJE ZA VSE OTROKE
 • 28.06.2021 - 31.08.2021 Poletne počitnice 2021
 • ne spreglejte

  MORJE ZA VSE OTROKE

  28.05.2021

  Prišel je tisti čas leta, ko skupaj lahko naredimo V E L I K O za otroke, ki zaradi socialno-ekonomskih stisk ne morejo izkusiti brezskrbnih počitnic na morju.

  Srčno vabljeni k sodelovanju v humanitarni akciji zbiranja sredstev za počitnice otrok - s prostovoljnim prispevkom na naš TRR SI56 6100 0000 8873 907, sklic SI12 0000 0000 00019.

  Že vnaprej iz ♥️ hvala vsem!

  več o tem utrinku >