vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

Marčevski utrinki z našega društva

datum: 06.04.2020

kategorija: utrinki

V mesecu marcu se je na Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina dogajalo veliko stvari. Delo na raznolikih projektih, programih, sodelovanje z drugimi, humanitarna pomoč družinam v stiski so napolnili naše dneve.

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina je regionalni koordinator natečaja Evropa v šoli, ki poteka pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije. Letošnja tema natečaja je »Na Marsu živeti ne znamo, zato Zemlje ne damo«. Na natečaj se je prijavilo 10 šol iz goriške regije, prejeli smo 70 likovnih del, 64 fotografskih del, 12 video vsebin in 8 literarnih del. Naša komisija v sestavi Silva Copič, prof. likovne umetnosti, upokojena učiteljica likovnega pouka, Taša Turk, dipl. arhitektka in slikarka ter Urška Brežnjak, univ. dipl. kulturologinja, zaposlena na MDPM Ajdovščina je naredila ožji izbor in izbrana dela poslala na državni nivo. Na Zvezi prijateljev mladine Slovenije bodo v aprilu izbrali nagrajence po posameznih žanrih in kategorijah. Držimo pesti za izbrana dela učencev in dijakov!

                                                   WER

 V marcu nam je epidemija koronavirusa prekrižala pomembne načrte. Pripravljali smo se na tradicionalni 30. medobčinski otroški parlament, ki bi ga letos vodili učenci OŠ Draga Bajca iz Vipave na temo »Moja poklicna prihodnost« in bi potekal v dvorcu Lanthieri v Vipavi, 12. 3. 2020. Načrtovali smo zanimiv dogodek s številnimi gosti, tako z Inštituta za mladinsko politiko Ajdovščina, Regijske razvojne agencije ROD kot dvema podjetnikoma. Pričakovali smo tudi obisk hrvaških kolegov iz zveze društev »Naša Djeca Hrvatske« v petek, 13. 3. 2020, ki so na svojem študijskem obisku po Sloveniji želeli spoznati delovanje in poslanstvo našega društva. Oba dogodka bomo izvedli, ko se bo stanje v državi normaliziralo.

Razveselili pa sta nas dve novici – odobren je bil naš evropski projekt »Veseli otroci, srečna Evropa« v programu Evropske solidarnostne enote, ki ga sofinancira Evropska komisija, koordinira pa Movit – Zavod za mobilnost mladih iz Ljubljane. Partner s Portugalske ProAtlantico Associacao Juvenil nam bo v teh dneh pomagal pri iskanju pravega prostovoljca, ki bo v Slovenijo prišel v maju / juniju 2020 in bival v Ajdovščini za čas enega leta. Evropski prostovoljci v naše društvo, v naš kraj vedno prinesejo veliko pozitivne energije in mladosti, novih idej in ustvarjalnosti in so zelo dobrodošli povsod, kamor pridejo. Še posebej se jih razveselijo učenci in učitelji naših osnovnih šol, saj jim z zanimivimi predstavitvami, ustvarjalnimi, kulinaričnimi delavnicami in drugimi aktivnostmi popestrijo pouk. Nazadnje smo gostili dve prostovoljki iz Bolgarije -  Moniko Evstatievo in Diano Saymenovo. Evropske prostovoljce gostimo že od leta 2007, do sedaj je v našem društvu opravljalo prostovoljno službo že osem prostovoljcev in prostovoljk.

                                                 dfgj

Druga novica je ta, da smo otroke spodbudili k sodelovanju na likovnem natečaju, ki ga je ob 30- letnici Otroških parlamentov organiziralo Medobčinsko društvo prijateljev mladine za Goriško iz Nove Gorice. Veseli in ponosni smo, da sta risbi petošolke Eme Furlan iz OŠ Šturje – Ajdovščina in šestošolke Vite Štrukelj iz OŠ Dobravlje prepričali komisijo in bosta krasili enostranski koledar za šolsko leto 2020/21.

 

dfgj                                         wesf

Ema Furlan, 5.r., "Prosti čas",                                        Vita Štrukelj, 6.r. "Junaki našega časa",

OŠ Štruje - Ajdovščina                                                   OŠ Dobravlje

V teh dneh, ko ostajamo doma, smo na društvu še vedno aktivni – vsak od nas, od doma. Pripravljamo nove aktivnosti, se prijavljamo na razpise, načrtujemo in nestrpno čakamo, da pridemo spet v našo pisarno in začnemo izvajati aktivnosti za otroke in mlade. Povečan obseg dela imamo na humanitarnem področju, predvsem v programih Botrstvo in Pomoč družinam. Zaradi epidemije vse stvari urejamo preko elektronske pošte, telefonskih klicev in navadne pošte. Marsikateri številčni družini iz socialno šibkejšega okolja šolsko delo otrok na daljavo, za katerega se potrebuje moderna tehnologija, predstavlja veliko težavo. Pri tem nam je na pomoč priskočilo podjetje Poceni PC iz Nove Gorice in Zveza prijateljev mladine Slovenije, pri izposoji in donaciji tehnične opreme. V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje pa smo  družinam, ki jih imamo vključene v naše humanitarne programe podarili darilne bone za nakup hrane in najnujnejših življenjskih potrebščin.

Konec marca smo z Občino Ajdovščina stopili v akcijo zbiranja finančnih sredstev za družino iz Lokavca, ki je 26 3. 2020 izgubila hišo v požaru. Kljub hitremu posredovanju gasilcev, hiše niso mogli rešiti, saj jim je to onemogočila močna burja. Brez doma in vsega premoženja je ostala štiričlanska družina, oče, mati, srednješolka in študentka. Uredili smo SMS donacije pri štirih mobilnih operaterjih – Telekomu, A1, Telemachu in T-2, donirate lahko cel mesec, do 30. 4. 2020 na telefonsko številko 1919. Če boste vtipkali HISA1, boste donirali 1 EUR, če boste vtipkali HISA5 pa 5 EUR. Iskrena hvala za vaš dar. Verjamemo, da bomo tudi tokrat pokazali svojo solidarnost in da bomo s skupnimi močmi pomagali družini v stiski.

                                                  WERG

Za vas smo vsak delovni dan od 9. do 14. ure dosegljivi na številki 041 490 360 in po elektronski pošti info@mdpm-ajdovscina.si , spremljajte tudi našo Facebook stran »Mdpm Ajdovščina«. Hiša mladih v Palah, kjer je naša pisarna je do nadaljnjega zaprta. Pazite nase in na druge, ostanite zdravi in kmalu na svidenje.

                                                  DG                                 

                                                     Naša "domača" pisarna                                                            

koledar dogodkov

< december 2020 >

VESELI DECEMBER delavnice

26.11.2020 - 01.12.2020, Ajdovščina

Napovedujemo delavnice VESELEGA decembra, in sicer ob TORKIH popoldan, med 16.30 in 18.30. Se dobimo na ZOOM-u! ;)   Več informacij sledi kmalu, spremljajte nas.   


več o dogodku >

  • 01.12.2020 - 31.12.2020 Delavnice VESELI december
  • ne spreglejte