vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

Teden otroka 2019

datum: 30.10.2019

kategorija: utrinki

Letošnji Teden otroka je potekal od 7. do 13. oktobra na temo »Naše pravice«. V letu 2019 obeležujemo 30 let od sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah, 20. novembra 1989 jo je sprejela Generalna skupščina Združenih narodov.

         Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina je s praznovanjem tedna posvečenega otroku pričelo že v začetku oktobra, ko smo medse povabili slovensko pravljičarko, pesnico in pisateljico Anjo Štefan. Pravljičarka nas je popeljala v pravljični svet kraljev, zmajev in čudežnih pripetljajev. Natrosila nam je cel kup ugank in nam za posladek podarila sladke rime. Dvorana 1. slovenske vlade v Ajdovščini je pokala po šivih, saj so jo do zadnjega kotička napolnili učenci obeh ajdovskih osnovnih šol. Pravljično jutro smo pričarali tudi učencem podružničnih šol Črniče, Skrilje in Vrtovin. Obisk literarne ustvarjalke je financiran s strani Društva Bralna značka.

            Nadaljevali smo z delavnicami za mlade parlamentarce iz osnovnih šol iz ajdovske in vipavske občine. V delavnici "Moje pravice" je Liana Kalčina z mladimi raziskovala otrokove pravice in predloge mladih proti kršenju teh pravic. Marina Marc z Inštituta za mladinsko politiko je mladim predstavila program "Mladost na burji". Druga delavnica pa je potekala na temo letošnjega Otroškega parlamenta "Moja poklicna prihodnost". Nataša Hanuna, karierna svetovalka je mlade spodbudila k razmišljanju o svojih močnih točkah, interesih, željah in kateri poklic bi bil pravi. Delavnica "Moje pravice" je del projekta "Povezani prijatelji", ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za sofinanciranje projektov razvoja in profesionalizacije NVO in prostovoljstva.

1    1 1

            Torek je bil pravi dan za obisk literarne ustvarjalke. Priznana pisateljica Janja Vidmar je obiskala OŠ Col in 108 učencem predmetne stopnje OŠ Col in OŠ Otlica predstavila svojo novo knjigo »Elvis Škorc – genialni štor«. Mladi so med drugim uživali v pantomimi slovenskih frazemov. Obisk pisateljice smo izvedli v okviru programa Povabimo besedo v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev.

            Plesna ustvarjalka Anita Štor je s svojo plesno pravljico »Žabica babica« zabavala vrtčevske otroke v Budanjah, na Colu in v Lokavcu. Najmanjše gledališče daleč na okoli – Gledališče Bičikleta pa je »prikolesarilo« v OŠ Šturje Ajdovščina in v OŠ Goče, kjer je z lutkovno predstavo »Bonton za male lumpe« na zabaven in poučen način otrokom predstavilo, kakšni neprijetni pripetljaji sledijo, če pozabimo na bonton. Profesorica likovne umetnosti Silva Copič je z likovno-slikarsko delavnico »Ujemi srečo« razveselila učence nižjega izobrazbenega standarda OŠ Danila Lokarja Ajdovščina. Z istoimensko delavnico pa je v soboto, 12. oktobra razveselila še otroke krajevne skupnosti Kamnje.

2we Gledališče Bičikleta, Bonton za male lumpe

            Organizirali smo že tradicionalni eks tempore v Piranu, ki se ga je udeležilo 40 učencev in dijakov ajdovskih in vipavskih šol. Eks tempore je potekal v okviru projekta "Likovno povabilo", ki ga sofinancira Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.  V poljubni tehniki so v slikovitem obmorskem mestecu risali na temo »Naše pravice« za likovni natečaj Zveze prijateljev mladine Slovenije. Na natečaj je prispelo kar 1801 likovno delo s cele Slovenije, žirija je izbrala 12 likovnih del. Veseli in ponosni smo, da sta strokovno žirijo prepričali tudi risbi učenke Line Štolfa iz OŠ Dobravlje, mentorica Sonja Makuc in učenke Maruške Gorup iz OŠ Šturje Ajdovščina, mentorica Anuša Blažko. 

1Lina Štolfa, OŠ Dobravlje

 

1Maruška Gorup, OŠ Šturje Ajdovščina

 

1

koledar dogodkov

< september 2020 >

V tem obdobju ni dogodkov.

ne spreglejte

Študijski krožek "Ustvarjam"

10.09.2020

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina že od leta 2003 izvajamo študijske krožke za odrasle. Študijski krožki so demokratična in neformalna oblika izobraževanja odraslih. V sodelovanju s Kulturnim društvom Norma 7 smo tokrat organizirali študijski krožek za odrasle pod imenom "Ustvarjam".

več o tem utrinku >