vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

OTROŠKI OBČINSKI PARLAMENT V AJDOVŠČINI

datum: 05.03.2012

kategorija: utrinki

''Junaki so tisti, ki premorejo ljubezen, sočutje, pogum in zmorejo dandanes živeti pošteno, pravično in po svojih načelih.'' je v svojem spisu na temo letošnjega 22. otroškega parlamenta zapisala Manca Leskovec z OŠ Col. Tej in še številnim drugim mislim smo prisluhnili v sredo, 29. februarja, ko smo se učenci osnovnih šol, njihovi mentorji, župan, predstavniki medijev in sodelavci Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina, ki je srečanje organiziralo, zbrali na občinskem otroškem parlamentu. Pogovarjali smo se o junakih in vzornikih naših mladih, saj je tema letošnjega otroškega parlamenta ''Junaki našega časa – kdo so in zakaj'' in o njej se bodo otroci pogovarjali tudi na regijskem ter nacionalnem srečanju mladih parlamentarcev.
Mlade parlamentarce je nagovoril tudi župan, g. Marjan Poljšak, ki je prav tako spregovoril o junakih, ob tem pa poudaril, kako pomembne so vrednote kot so pogum, prijaznost in sodelovanje ter povezovanje med ljudmi. Župan si je vzel tudi čas za vprašanja ter otrokom odgovoril na marsikatero vprašanje v zvezi s problemi, ki jih zanimajo. Mlade so zanimali predvsem časovni okviri gradnje in obnove šolskih ter športnih objektov, ki jih uporabljajo.
O temi so seveda spregovorili tudi mladi parlamentarci. Predstavili so delo šolskih parlamentov ter podali svoje zaključke. Strinjali so se, da so junaki tisti ljudje, ki naredijo dobro dejanje, ne da bi za to pričakovali karkoli, junake pa so našli tako med vrstniki, prijatelji,v krogu družine, kot tudi v knjigah, filmih in med znanimi posamezniki.
Letos smo se na društvu odločili na občinski otroški parlament povabiti tudi posebnega gosta. Obiskal nas je znani raper Rok Trkaj, ki se je z mladimi pogovarjal ne le o junakih, ampak tudi o vzornikih in življenjskih sanjah ter načrtih, razveselil pa jih je tudi s krajšim raperskim freestyle nastopom. Zasedanje letošnjega občinskega otroškega parlamenta je popestrila tudi plesna točka Andraža Kovšce in predstavitev ankete izvedene na OŠ Col.
Mladi parlamentarci so izpostavili tudi dejstvo, da smo danes pogosteje priča ''umazanim'' kot junaškim dejanjem, a dodali da črnogledost nikakor ni junaška lastnost in da se moramo z negativnimi situacijami in razmerami spopadati z optimizmom ter krepiti ''junaške'' lastnosti kot so ljubezen, trud, pogum, samozavest in vztrajnost.
Ob koncu so mladi parlamentarci izvolili tudi predstavnike, ki se bodo udeležili regijskega parlamenta v Novi Gorici, Lejla Čavka in Karin Močnik pa bosta mladi parlamentarki,ki nas bosta predstavljali na nacionalnem otroškem parlamentu v Ljubljani.

Predstavniki šol so se zbrali v sejni sobi Občine Ajdovščina na 22.občinskem otroškem parlamentu

OP1

Zbrane mlade parlamentarce je nagovoril tudi župan Občine Ajdovščina

op2

Razpravo na temo ''Junaki našega časa'' je popestril plesni nastop Andraža Kovšce

op3

Mladi so spoznali in se pogovarjali tudi s posebnim gostom, raperjem Rokom Trkajem

OP4

koledar dogodkov

< september 2020 >

V tem obdobju ni dogodkov.

ne spreglejte

Študijski krožek "Ustvarjam"

10.09.2020

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina že od leta 2003 izvajamo študijske krožke za odrasle. Študijski krožki so demokratična in neformalna oblika izobraževanja odraslih. V sodelovanju s Kulturnim društvom Norma 7 smo tokrat organizirali študijski krožek za odrasle pod imenom "Ustvarjam".

več o tem utrinku >