vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

Zlati značkarji v Portorožu

datum: 03.06.2011

kategorija: utrinki

V četrtek, 2. junija 2011, so se zlati bralci iz občin Ajdovščina in Vipava zbrali pred hišo v Portorožu, v kateri je živel in ustvarjal primorski pisatelj Ciril Kosmač.
Srečanje je že tradicionalno in vsako leto ga pripravi Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina. Z njim uradno zaključi projekt Zlati bralec.
Bralna značka je slovensko gibanje, ki letos praznuje 50-letnico, spodbuja pa branje v prostem času. Mentorji po šolah se trudijo, da bi mlade navdušili, da bi brali tudi potem, ko bodo zaključili obvezno šolanje.
Zadnja leta učenci, ki ostajajo dobri knjigi zvesti vsa leta šolanja, prejmejo spominsko priznanje in knjižno nagrado. Letos se dobili knjigo Cesar in roža, ki jo je napisala slovenska ustvarjalka Bina Štampe Žmavc. V knjigi je 9 pravljic, zanje pa je pisateljica dobila večernico in desetnico. Ilustrirala jo je na nekoliko nenavaden način Alenka Sottler.
Mlade bralce je pred hišo, v kateri je spominska soba pisatelja Cirila Kosmača, sprejela bibliotekarka Nada Leban. Učencem – zlatim bralcem – in njihovim mentorjem je pripovedovala o Kosmačevem življenju in delu, o njegovem otroštvu, odločitvi za pisateljevanje, literaturi … O pisatelju je povedala tudi reči, ki jih v običajnih literarnozgodovinskih zapisih ne moremo prebrati: kako je živel v Portorožu in kakšen človek je bil v povsem vsakdanjih okoliščinah, kako je pisal in kako je skrbel za svoj jezik. Učenci pa so lahko prisluhnili tudi posnetku, na katerem pisatelj govori o tem, kako je moral pobegniti od doma.
Ob koncu je gospa Ana Bizjak, ki je srečanje organizirala in vodila, podelila spominska priznanja.
Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina že vrsto let koordinira dejavnosti, povezane z Bralno značko v občinah Ajdovščina in Vipava. Je vez med šolami in Društvom Bralna značka Slovenije. Organizira prireditve in skrbi za statistiko. Letos so rezultati na našem območju, kot vsako leto, zelo spodbudni. V prvem triletju osvojijo Bralno značko na vseh skoraj vsi učenci, na nekaterih pa vsi. V drugem triletju jih je že nekoliko manj, v tretjem se število bralcev zmanjša na približno polovico.
Letos je za Bralno značko na vseh šolah tekmovalo 78 % vseh učencev, kar je več, kot je povprečje na državni ravni (55 %). Tega smo veseli vsi, ki mlade spodbujamo k branju, vseeno pa si bomo prizadevali, da bi k branju pritegnili tudi tiste, ki »proti koncu omagajo«.
Srečanje pred Kosmačevo hišo v Portorožu je bilo prijetno, vzdušje po dobro opravljeni nalogi vzpodbudno in načrti za branje med počitnicami veliki. Veseli smo bili tudi pohvale gospe Nade Leban, ki je poudarila, da se zlati bralci iz Ajdovščine in Vipave na obisku v Portorožu zanjo lepo vesti in pustijo za seboj tako, kot najdejo ob prihodu. Tako da lahko malo hudomušno zaključimo: »Kdor bere, dela dobro.«
Srečanje zlatih bralcev bi morali zaključiti na obali s skokom v prijetno zgodnjepoletno morje, a jo je zagodlo vreme. Zato smo zavili v trgovine. Tudi tam se je dalo klepetati in se imeti lepo.

Ksenija Černigoj


Bibliotekarka Nada Leban je pripovedovala o življenju in delu Cirila Kosmača

značka 1

Ana Bizjak, sekretarka MDPM Ajdovščina je podelila spominska priznanja

priznanja značka

koledar dogodkov

< september 2020 >

V tem obdobju ni dogodkov.

ne spreglejte

Študijski krožek "Ustvarjam"

10.09.2020

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina že od leta 2003 izvajamo študijske krožke za odrasle. Študijski krožki so demokratična in neformalna oblika izobraževanja odraslih. V sodelovanju s Kulturnim društvom Norma 7 smo tokrat organizirali študijski krožek za odrasle pod imenom "Ustvarjam".

več o tem utrinku >