vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

OTROŠKI OBČINSKI PARLAMENT

datum: 18.02.2011

kategorija: utrinki

V torek 15. februarja 2011 je od 9-12h v sejni sobi občine Ajdovščina potekal 21. občinski otroški parlament na temo: »Vpliv medijev in družbe na oblikovanje mladostnika« Občinskega otroškega parlamenta se je udeležilo 42 otrok, predstavnikov osnovnih šol občin Ajdovščina in Vipava (OŠ Col, OŠ Otlica, OŠ Šturje, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, OŠ Dobravlje, OŠ Draga Bajca Vipava) pa tudi predstavniki CIRIUS-a iz Vipave.

Po nagovoru predstavnika organizatorja ga. Ane Bizjak iz Medobčinskega društva prijateljev mladine iz Ajdovščine in pozdrava ter uvodnega govora župana Občine Ajdovščina g. Marjana Poljšaka so mladi udeleženci najprej izvolili predsednika, člane delovnega predsedstva in zapisnikarja parlamenta. Po pozdravnem nagovoru predsednika in predstavitvi teme so otroci zastavljali vprašanja županu. Otroci so se v svojih vprašanjih osredotočili predvsem na aktualne tematike spremembe obratovanja lokalov, gradnje ceste na Predmejo, obnove šolskih poslopij v zvezi z mediji pa jih je zanimalo predvsem ukinjanje nekaterih lokalnih časopisov.

V drugem delu otroškega parlamenta so učenci najprej predstavili dosedanje delo šolskih občinskih parlamentov in svoje zaključke na temo medijev, nato pa se je razvnela zanimiva razprava o pojavljanju otrok in mladostnikov v medijih, uporabi internetnih medijev in Facebooku, komunikacije z mobilnimi telefoni, zlorab in zasvojenostjo z mediji ter ali si današnja mladina sploh predstavlja prosti čas brez uporabe medijev. Izpostavili so tudi problem premajhnega zastopanja mladih in mladinskih tem v medijih. Mladi parlamentarci so navedli veliko pozitivnih in negativnih strani uporabe sodobnih medijev in zaključili, da je uporaba in pojavljanje v medijih potrebno in del našega časa, da pa je potrebno pri prostočasni rabi medijev kot so internet in televizija biti pazljiv, saj so mediji privlačni in nas potegnejo vase, pretirana uporaba medijev pa lahko kvari tudi medosebne odnose. Mladi predstavniki so pokazali zelo dobro poznavanje obravnavane tematike in veliko zrelost do same uporabe medijev ter javnega nastopanja, zato se že veselimo njihovega sodelovanja na regijskem in državnem parlamentu.

Na regijskem parlamentu bosta naše otroke zastopala po dva udeleženca iz vsake šole, na državnem pa bosta naše kraje zastopali Rebeka Kobal, OŠ Otlica in Sara Ilc, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina.
Udeleženci občinskega parlamenta so na koncu predlagali še nekaj tem za otroški parlament v naslednjem šolskem letu. Po glasovanju o šestih različnih temah so za najbolj zanimivo temo izbrali temo Motenj prehranjevanja mladostnikov, ki jo bodo predlagali na regijskem parlamentu.

Maša Čibej


OTROŠKI OBČINSKI PARLAMENT 17.02.2011 1OTROŠKI OBČINSKI PARLAMENT 17.02.2011 2OTROŠKI OBČINSKI PARLAMENT 17.02.2011 3OTROŠKI OBČINSKI PARLAMENT 17.02.2011 4OTROŠKI OBČINSKI PARLAMENT 17.02.2011 5OTROŠKI OBČINSKI PARLAMENT 17.02.2011 6OTROŠKI OBČINSKI PARLAMENT 17.02.2011 7OTROŠKI OBČINSKI PARLAMENT 17.02.2011 8OTROŠKI OBČINSKI PARLAMENT 17.02.2011 9

koledar dogodkov

< september 2020 >

V tem obdobju ni dogodkov.

ne spreglejte

Študijski krožek "Ustvarjam"

10.09.2020

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina že od leta 2003 izvajamo študijske krožke za odrasle. Študijski krožki so demokratična in neformalna oblika izobraževanja odraslih. V sodelovanju s Kulturnim društvom Norma 7 smo tokrat organizirali študijski krožek za odrasle pod imenom "Ustvarjam".

več o tem utrinku >