vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

Projekt »Evropska vas«

datum: 25.05.2010

kategorija: utrinki

Naša EVS prostovoljka Zanda Brikmane je v šolskem letu 2009/10 obiskala skoraj vse matične in podružnične šole v občini Ajdovščina in Vipava. Predstavila jim je Latvijo in njene značilnosti, velikokrat pa so predstavitve vključevale tudi ustvarjalne delavnice.

Vključila se je tudi v projekt »Evropska vas« na Osnovni šoli Danila Lokarja Ajdovščina. Učenci 3., 4., in 5. razreda so s svojimi učiteljicami in z Zandino pomočjo odkrivali čare Latvije.

Tovrstni projekt ima namen spodbujati medkulturni dialog, strpnost, solidarnost, odprtost do drugih narodov in držav v Evropski uniji ter razvijanje lastne kulturne identitete. Projekt Evropska vas v sodelovanju s slovenskimi šolami vodi Šola za ravnatelje, koordinatorica za Slovenijo je Evropska hiša Maribor.

Učenci so aktivno sodelovali v skupinah, ki so raziskovale naslednja področja: vodovje, rastlinstvo, običaji, osnovne značilnosti države, narodne noše, podnebje in površje Latvije, živalstvo, latvijska mesta, jezik, ples, latvijska kuhinja…

Latvijo so predstavili na javni kulturni prireditvi ob dnevu Evrope na Bevkovem trgu v Novi Gorici 7. maja 2010, kjer so sodelovale tudi druge šole s svojimi predstavitvami držav Evropske unije.

Več o Evropski vasi: http://www2.arnes.si/~osngdl2s/evropska_vas/index.html

Učenci, mentorice in naša EVS prostovoljka Zanda Brikmane pa so projekt Evropska vas - država Latvija predstavili tudi 13. maja 2010 v Dvorani 1. slovenske vlade v Ajdovščini. Pokazali so posnetke dela v projektnih skupinah, učenci so zapeli, deklamirali v latvijskem jeziku in na koncu tudi zaplesali. Na odru je poleg Zande Brikmane, vse navzoče pozdravila tudi pomočnica ravnatelja OŠ Danila Lokarja Ajdovščina ga. Alenka Dolgan in predstavnica Veleposlaništva Republike Latvije v Sloveniji ga. Marta Simonova. Na koncu pa smo si, v lepo okrašenem predprostoru dvorane, kjer so učenci predstavili tudi plakate z značilnostmi Latvije, razvajali okušalne brbončice s pravimi latvijskimi jedmi in sladicami.

Še nekaj fotografskih utrinkov...

evropska vas7 evropska vas

evropska vas1 evropska vas2

evropska vas evropska vas5

evropska vas6

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

URSM LOGO izobrazevanje in kultura

movit mladina

koledar dogodkov

< september 2020 >

V tem obdobju ni dogodkov.

ne spreglejte

Študijski krožek "Ustvarjam"

10.09.2020

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina že od leta 2003 izvajamo študijske krožke za odrasle. Študijski krožki so demokratična in neformalna oblika izobraževanja odraslih. V sodelovanju s Kulturnim društvom Norma 7 smo tokrat organizirali študijski krožek za odrasle pod imenom "Ustvarjam".

več o tem utrinku >