vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

Ustvarjalno in medkulturno v tednu otroka

datum: 18.10.2009

kategorija: utrinki

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina smo tudi ob letošnjem tednu otroka, ki poteka pod sloganom »Otrokove koristi – glavno vodilo« ponudili mladim nadebudnežem pestro paleto različnih aktivnosti.

Na prvi oktobrski dan sta EVS prostovoljka Zanda Brikmane in prostovoljka Alina Asberga Nabergoj predstavili svojo državo z naslovom »Zemlja, ki poje – Latvija« osmošolcem OŠ Danila Lokarja v Ajdovščini.

Drugi oktobrski dan so učenci podružnične šole Lokavec ustvarjali pod taktirko akademske slikarke in likovne pedagoginje Jane Humar ter prostovoljke Marte Trebižan. Ustvarjalne delavnice so bile izvedene za dve skupini otrok: prva je zajemala otroke od 1. do 3. razreda, 24 otrok, druga pa 4. in 5. razred, 20 otrok. Za vsako skupino so ustvarjalne delavnice potekale dve šolski uri. Na delavnicah so izdelovali tablice z avtoportretom, ki so ga okrasili s tremi stvarmi, ki so vsakemu izmed otrok pri srcu. Po šolski razstavi nastalih čudovitih izdelkov, so otroci tablice odnesli domov in jih obesili na vrata svojih sob ter s tem opozorili nase in na njihov prostor.

Medtem pa je na sedežu društva potekala glasbena delavnica, ki jo je vodila Nike Škofič s pomočjo EVS prostovoljke Zande Brikmane. Tri ustvarjalne ure so minile kot bi mignil za 15 otrok, ki so iz odpadnega materiala (usnja in kartona) izdelovali instrumente in si na koncu zaigrali veselo melodijo.

V ponedeljek, 5.10.2009 so naše prostovoljke obiskale podružnično šolo Šmarje. EVS prostovoljka Zanda Brikmane in Nike Škofič sta predstavili Latvijo z naslovom »Zemlja, ki poje – Latvija«. Po predstavitvi države je sledila ustvarjalna delavnica izdelovanja pikapolonic, ki je eden izmed prepoznavnih simbolov Latvije. Učenci od 1. do 4. razreda so skupaj s svojim starimi starši pikapolonice prilepili na drevo, ki še vedno krasi šolske prostore.

Na podružnični šoli Vrhpolje pa sta ustvarjalno delavnico vodili Marta Trebižan in Jana Humar. Učenci od 1. do 5. razreda so izdelovali in krasili šatuljice iz lepenke.

Torkovo dopoldne je bilo v znamenju lutk, ki so oživele pod spretnimi rokami umetnikov lutkovnega gledališča FRU FRU. Najprej so se jih razveselili otroci podružnične šole Skrilje, kasneje pa so se preselili še v dvorano 1. slovenske vlade, kjer so jih radovedno pričakali šolarji prvih, drugih in tretjih razredov z OŠ Danila Lokarja, OŠ Šturje, OŠ Lokavec…

Na podružnični šoli Vrtovin pa je pod vodstvom prostovoljke Nike Škofič 17 otrok izdelovalo glasbila iz odpadnih materialov in iz njih izvabljalo zanimive zvoke.

Torkov dopoldan pa je postregel še s predstavitvijo Latvije na OŠ Danila Lokarja. Že ustaljeni tandem dveh Latvijk, EVS prostovoljke Zande Brikmane in v Sloveniji, natančneje v Vipavi živeče Aline Asberge Nabergoj je 44 otrok navdušil s predstavitvijo »Zemlja, ki poje – Latvija«. Latvijki sta dogajanje popestrili tudi s prebiranjem poezije v maternem jeziku in nagradnim kvizom.


Že tradicionalnega »piranskega« EX- tempora so se v četrtek, 8. oktobra 2009 udeležili učenci in mentorji OŠ občin Ajdovščina in Vipava (od 6. do 9. razreda), dijaki SŠ Vena Pilona Ajdovščina in dijaki Škofijske gimnazije Vipava. Skupaj je na letošnjo temo otroškega parlamenta »Stereotipi, rasizem in diskriminacija« ustvarjalo 40 otrok. Nastala so čudovita dela, ki jih nameravamo razstaviti v prostorih MDPMja. Po podelitvi priznanj so se z barko odpravili na izlet do Portoroža.

Ustvarjalno ni bilo samo v Piranu. 30 otrok podružnične šole v Podkraju je z mentorico Nike Škofič ustvarjalo glasbila, 58 otrok podružnične šole Skrilje pa je izdelovalo in krasilo šatuljice pod mentorstvom Marte Trebižan, Jane Humar in Zande Brikmane.


V petek, 9.10.2009 je na OŠ Podnanos vodila ustvarjalne delavnice akademska slikarka in likovna pedagoginja Jana Humar skupaj s prostovoljko Marto Trebižan. Delavnice so dve šolski uri razveseljevale 25 otrok iz 1. in 2. razreda. Tudi tokrat smo izdelovali tablice z avtoportretom s tremi stvarmi, ki so vsakemu izmed otrok pri srcu. Čudovite tablice krasijo vrata otroških sob.

Še zadnjič v tednu otroka sta EVS prostovoljka Zanda Brikmane in prostovoljka Alino Asberga Nabergoj predstavili svojo državo Latvijo na podružnični šoli Vipavski Križ. Predstavitev je trajala eno uro.

Teden otroka smo zaključili v torek 13.10.2009, ko smo na podružnični šoli Otlica izdelovali šatuljice in sicer na temo jeseni. Zasijale so v jesenskih barvah, okrasili smo jih z jesenskimi plodovi in posušenimi obarvanimi listi ruja, kostanja, hrasta…34 učencev sta s svojim idejami navduševali Jana Humar in Marta Trebižan.

Da je teden otroka tako lepo izpadel, se moramo zahvaliti vsem prostovoljcem društva, gostujočim šolam, radovednim otrokom in vsem, ki nam finančno pomagajo: Občini Ajdovščina, Uradu RS za mladino in donatorjem.

tedenotroka1 tedenotroka2
tedenotroka3 tedenotroka4
tedenotroka5

mladina izobrazevanje in kultura
movit

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

koledar dogodkov

< september 2020 >

V tem obdobju ni dogodkov.

ne spreglejte

Študijski krožek "Ustvarjam"

10.09.2020

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina že od leta 2003 izvajamo študijske krožke za odrasle. Študijski krožki so demokratična in neformalna oblika izobraževanja odraslih. V sodelovanju s Kulturnim društvom Norma 7 smo tokrat organizirali študijski krožek za odrasle pod imenom "Ustvarjam".

več o tem utrinku >