vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

Otrokove pravice

Otroški parlament

»Mati poti – kopita, mati pogovora – ušesa.« (Kazaški pregovor)
logotip otroškega parlamenta

“Otrok ima pravico do svobode izražanja; ta pravica zajema svobodno iskanje, sprejemanje in širjenje vsakovrstnih informacij in idej, ne glede na meje, v ustni, pisni, tiskani ali umetniški obliki ali na katerikoli drug način po otrokovi izbiri.” (13. Člen Konvencije o otrokovih pravicah)

Otroški parlament temelji na 13. Členu konvencije ZN o otrokovih pravicah. Je oblika vzgoje otrok za demokracijo, ki poteka v obliki pogovorov in razprav o aktualnih vprašanjih, ki zadevajo otroke.

 • Projekt izvajamo od leta 1990 in pomeni eno od izvirnih oblik spodbujanja otrok k izražanju lastnih mnenj o vprašanjih, ki jih po demokratičnem postopku izberejo sami.
 • V programu sodelujejo učenci iz osnovnih šol v občinah Ajdovščina in Vipava. Pri delu jim pomagajo mentorji na osnovnih šolah, s katerimi zelo dobro sodelujemo. Z vsakoletno prisotnostjo podporo otroškemu parlamentu izkazuje tudi župan občine Ajdovščina.
 • Otroški parlament je javna tribuna otrok na temo, ki jo izberejo osnovnošolci na državnem otroškem parlamentu.
 • Je tudi oblika sodelovanja otrok v družbenem dogajanju in učenje o človekovih in državljanskih pravicah.

Razprave v okviru Otroškega parlamenta se odvijajo na ravni razreda, šole, občine oz. regije in na državnem nivoju. Rdeča nit Otroških parlamentov je tema, ki jo izberejo otroci sami in je vsako leto drugačna. Do letos so se odvile naslednje teme: Otrokom zdravo in varno okolje, Prosti čas, Otrokom prijazno šolo, Brez nasilja za prijateljstvo, Moč prijazne besede, Da bi zmogel reči: Ne, hvala – alkoholu, cigaretam, drogam in vsem oblikam nestrpnosti, Imam pravico – imaš pravico, Danes sem ti in ti si jaz, Otroci in mediji, Imava se rada, Hočem, torej zmorem, Moj prosti čas, Otroštvo brez nasilja in zlorab, Humani medosebni odnosi in zdrava spolnost, Mladi in Evropa, Tabuji- prepovedane stvari, Naše mnenje o devetletki, Zabava in prosti čas mladih, Ljubezen in spolnost, Stereotipi, rasizem in diskriminacija, Vpliv družbe in medijev na oblikovanje mladostnika, Junaki našega časa - kdo so in zakaj?, Odraščanje.

 

koledar dogodkov

< junij 2021 >

Natečaj JAZ IN KNJIGA

10.05.2021 - 11.06.2021, Ajdovščina

      DODATNE INFORMACIJE: na natečaju lahko sodelujejo vsi učenci (od 1. do 9. razreda), in sicer na način, da ustvarijo literarno, likovno ali fotografsko delo na temo JAZ IN KNJIGA mentorji pošljejo izdelke učencev na e-mail naslov info@mdpm-ajdovscina.si najkasneje do...


več o dogodku >

 • 14.06.2021 - 30.08.2021 Humanitarna akcija MORJE ZA VSE OTROKE
 • 28.06.2021 - 31.08.2021 Poletne počitnice 2021
 • ne spreglejte

  MORJE ZA VSE OTROKE

  28.05.2021

  Prišel je tisti čas leta, ko skupaj lahko naredimo V E L I K O za otroke, ki zaradi socialno-ekonomskih stisk ne morejo izkusiti brezskrbnih počitnic na morju.

  Srčno vabljeni k sodelovanju v humanitarni akciji zbiranja sredstev za počitnice otrok - s prostovoljnim prispevkom na naš TRR SI56 6100 0000 8873 907, sklic SI12 0000 0000 00019.

  Že vnaprej iz ♥️ hvala vsem!

  več o tem utrinku >