vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

Otrokove pravice

Otroški parlament

»Mati poti – kopita, mati pogovora – ušesa.« (Kazaški pregovor)
logotip otroškega parlamenta

“Otrok ima pravico do svobode izražanja; ta pravica zajema svobodno iskanje, sprejemanje in širjenje vsakovrstnih informacij in idej, ne glede na meje, v ustni, pisni, tiskani ali umetniški obliki ali na katerikoli drug način po otrokovi izbiri.” (13. Člen Konvencije o otrokovih pravicah)

Otroški parlament temelji na 13. Členu konvencije ZN o otrokovih pravicah. Je oblika vzgoje otrok za demokracijo, ki poteka v obliki pogovorov in razprav o aktualnih vprašanjih, ki zadevajo otroke.

  • Projekt izvajamo od leta 1990 in pomeni eno od izvirnih oblik spodbujanja otrok k izražanju lastnih mnenj o vprašanjih, ki jih po demokratičnem postopku izberejo sami.
  • V programu sodelujejo učenci iz osnovnih šol v občinah Ajdovščina in Vipava. Pri delu jim pomagajo mentorji na osnovnih šolah, s katerimi zelo dobro sodelujemo. Z vsakoletno prisotnostjo podporo otroškemu parlamentu izkazuje tudi župan občine Ajdovščina.
  • Otroški parlament je javna tribuna otrok na temo, ki jo izberejo osnovnošolci na državnem otroškem parlamentu.
  • Je tudi oblika sodelovanja otrok v družbenem dogajanju in učenje o človekovih in državljanskih pravicah.

Razprave v okviru Otroškega parlamenta se odvijajo na ravni razreda, šole, občine oz. regije in na državnem nivoju. Rdeča nit Otroških parlamentov je tema, ki jo izberejo otroci sami in je vsako leto drugačna. Do letos so se odvile naslednje teme: Otrokom zdravo in varno okolje, Prosti čas, Otrokom prijazno šolo, Brez nasilja za prijateljstvo, Moč prijazne besede, Da bi zmogel reči: Ne, hvala – alkoholu, cigaretam, drogam in vsem oblikam nestrpnosti, Imam pravico – imaš pravico, Danes sem ti in ti si jaz, Otroci in mediji, Imava se rada, Hočem, torej zmorem, Moj prosti čas, Otroštvo brez nasilja in zlorab, Humani medosebni odnosi in zdrava spolnost, Mladi in Evropa, Tabuji- prepovedane stvari, Naše mnenje o devetletki, Zabava in prosti čas mladih, Ljubezen in spolnost, Stereotipi, rasizem in diskriminacija, Vpliv družbe in medijev na oblikovanje mladostnika, Junaki našega časa - kdo so in zakaj?, Odraščanje.

 

koledar dogodkov

< april 2021 >

Koraki iz albanščine v slovenščino

01.04.2021 - 01.12.2021, Ajdovščina

 Napovedujemo pričetek študijskega krožka Koraki iz albanščine v slovenščino - A P R I L 2021.  Zbiramo informativne prijave na 041 490 360 ali info@mdpm-ajdovscina.si.  Udeležba na srečanjih je brezplačna. Neformalno učenje slovenskega jezika bo vodila...


več o dogodku >

ne spreglejte