vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

Natečaj Evropa v šoli 2019/2020

datum: 30.04.2020

kategorija: utrinki

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina je že vrsto let regijski koordinator natečaja Evropa v šoli za Severno Primorsko in Furlanijo Julijsko krajino.

Letošnji natečaj na temo "Na Marsu živeti ne znamo, zato Zemlje ne damo" se osredotoča na podnebne spremembe, na posledice, ki jih človek s svojim delovanjem pušča v okolju in kaj lahko dobrega storimo za naš planet. 

"Temeljni cilji natečaja so prispevati k ustvarjalnemu soočenju z družbenimi problemi, s katerimi se spopadamo doma, v Evropi in svetu, ter krepitev medsebojnega razumevanja, strpnosti in solidarnosti. S pridobivanjem novih znanj in vedenj ter spodbujanjem kritičnega odnosa do dogajanj v ožjem in širšem okolju si želimo v okviru natečaja prispevati k razvijanju ustvarjalnosti, zmožnosti samostojnega, kritičnega mišljenja in presojanja mladih. Poleg tega je cilj natečaja tudi spodbujanje doživljanja in izražanja na vseh področjih umetnostnih zvrsti, zlasti na jezikovnem, likovnem, fotografskem in video področju.

Letos smo poleg tega po nekaj letih zopet oživili tudi internetni natečaj. Poleg vsebinskega učenja in ustvarjanja natečaj prispeva tudi k uresničevanju ciljev izobraževanja. Zakonske podlage nas namreč vodijo, da je treba vzgajati in izobraževati v skladu s trajnostnim razvojem in širiti zavest odgovornosti za naravno okolje. Dejavno vključevanje v demokratično družbo vključuje odgovoren odnos do sebe, svojega zdravja, do drugih ljudi in kultur ter naravnega in družbenega okolja. čaj Evropa v šoli." (Vir: publikacija ZPMS - Evropa v šoli)

Do razpisanega roka smo v okviru natečaja Evropa v šoli prejeli prijave 10 osnovnih šol iz goriške regije.Prejeli smo 70 likovnih del, 64 fotografskih del, 12 video vsebin in 8 literarnih del.

Naša likovno/fotografsko/video komisija v sestavi: Silva Copič, prof. likovne vzgoje, Taša Turk, dipl. slikarka in dipl. ing. arhitekture ter Urška Brežnjak, univ. dipl. kulturologinja in predstavnica MDPM Ajdovščina je zasedala v četrtek, 5. marca 2020. Komisija je izbrala 12 likovnih del, 4 fotografska dela, 2 video deli ter jih posredovala na nacionalni izbor. Vseh 8 prejetih literarnih del smo poslali na nacionalni izbor, saj so bila vsa dela kvalitetna, obenem pa si želimo tudi v prihodnje spodbuditi literarno ustvarjanje učencev in dijakov.

Katera dela so bila izbrana  na regijskem nivoju za nacionalni izbor si lahko ogledate tukaj

Iskrene čestitke vsem udeležencem izbranih del natečaja. Držimo pesti, da bodo ustvarjena dela prepričala žirijo v Ljubljani.

ne spreglejte

Jesenske počitnice 2020

23.10.2020

Letošnje jesenske počitnice so vsekakor drugačne, kot smo jih bili doslej vajeni. Epidemiološko stanje v naši preljubi državi se še nima namena umiriti, zato so letos tudi jesenske počitnice v nekoliko drugačni preobleki, VARNI, a zato nič manj ZABAVNI - v ZOOM preobleki!

več o tem utrinku >