vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

Veseli december

datum: 01.01.2020

kategorija: utrinki

            V drugi polovici novembra smo se udeležili Konference o participaciji otrok »Državljani prihodnosti«, ki sta jo organizirali Zveza prijateljev mladine Slovenije in Mestna zveza prijateljev mladine Ljubljana ob jubileju 30. obletnice sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah  in 30. obletnice programa Otroški parlamenti. Na konferenci so bili glavni akterji otroci od 13. do 17. leta, udeležila sta se jo tudi predstavnika OŠ Danila Lokarja iz Ajdovščine – Ambrož Paljk in Aljaž Raspor. V razpravi z odločevalci so imeli priložnost izraziti svoje mnenje in postavljati vprašanja v povezavi z otroško participacijo. Otroci so poleg vprašanj glede otroške participacije izrazili željo po dialogu o globalnem segrevanju, ekologiji, šolskem sistemu doma in v tujini, migracijah, svetovni politiki in problemih manjšin v Sloveniji. Sklepno dejanje dogodka je bil podpis pisma o nameri za pripravo Nacionalne strategije za participacijo otrok med pristojnimi, predstavnikom otrok in Zvezo prijateljev mladine Slovenije. Dogodek je bil del projekta »Povezani prijatelji«, ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo preko javnega razpisa za sofinanciranje projektov razvoja in profesionalizacije nevladnih organizacij in prostovoljstva. Naše društvo v projektu sodeluje s partnerji Zvezo prijateljev mladine Slovenije, Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, Zvezo prijateljev mladine Krško in Zvezo prijateljev mladine Maribor.

            Predstavnica društva se je konec novembra udeležila izobraževanja za mentorje in regijske koordinatorje natečaja Evropa v šoli, ki se v letošnjem šolskem letu osredotoča na podnebne spremembe. »Na Marsu živeti ne znamo, zato Zemlje ne damo« je naslov letošnjega natečaja.

          V zadnjih dveh mesecih je bil zelo aktivno tudi v študijskem krožku za starše »Poti do zdravja«, ki poteka v prostorih telovadnice POŠ Skrilje pod vodstvom Sabine Trošt Ergaver in Diane Batista. Krožkarji se srečujejo dvakrat tedensko, pred kratkim pa so v svoj program dodali še pohode v bližnjo okolico enkrat mesečno. Nazadnje jih je navdušil pohod okoli Skrilj po petkilometrski krožni poti Skrlanki, ki so jo uredili prostovoljci. Krožek je med starši zelo priljubljen, saj poteka že šesto leto.

                                                               Študijski krožek

            V začetku decembra smo bili prisotni na 3. skupnem srečanju projekta SOPA - Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola na temo »Alkohol pri otrocih in mladostnikih« v Ljubljani. Srečanje je postreglo z zanimivimi predavanji o vplivu alkohola na zdravje otrok v vseh razvojnih obdobjih, od nerojenega otroka do mladostnika, psihosocialnih posledic odraščanja v družini z odvisnostjo od alkohola, pretresla pa nas je tudi osebna izpoved gospe, ki je odraščala v družini z alkoholno problematiko. S projektom želimo v lokalnem okolju osveščati o odgovornem pitju alkohola in zdravem načinu življenja. Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

           Naši predstavnici predsednica Kristina Valič in organizacijska sekretarka Ana Bizjak sta se udeležili sprejema  pri predsedniku RS gospodu Borutu Pahorju, ki je priredil sprejem predstavnikov humanitarnih organizacij Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije (NFHOS)v Ljubljani.

                                                                    Obisk

            Razveselila nas je novica, da je naša prostovoljka Darja Benčina postala »Naj prostovoljka Občine Ajdovščina v letu 2018/19«. Darja poleg vestnega opravljanja dolžnosti članice upravnega odbora, opravlja še prostovoljsko delo kot spremljevalka in animatorka otrok na različnih dogodkih, izletih, ekskurzijah in kot vzgojiteljica na letovanjih. Zaposlena je kot učiteljica na OŠ Danila Lokarja Ajdovščina v oddelku z nižjim izobrazbenim standardom. Je zelo aktivna, odgovorna in ustvarjalna oseba z izjemnim čutom za sočloveka in pomoč drugim. Ponosni in hvaležni smo, da imamo v svojih vrstah mlade in marljive prostovoljce, ki nam pomagajo uresničevati poslanstvo našega društva.

                                                         podelitev

           Veseli december smo popestrili s srečanjem prostovoljk in prostovoljcev ter sodelavcev našega društva. V prijetnem vzdušju zabavnega programa, ki so ga pripravili Urška, Blaž in Maja smo si izmenjali izkušnje in okrepili medsebojne vezi.

            Na društvu smo tako pridni in marljivi, da je tudi za nas Miklavž pustil sladka presenečenja. Dan poprej pa smo se pridružili MKC Hiša mladih, ki je že tradicionalno organiziral Miklavževanje v Dvorani 1. slovenske vlade. Naši prostovoljci so za otroke pripravili ustvarjalno delavnico izdelovanja prazničnih zvončkov. Bilo je nadvse ustvarjalno, zabavno in praznično.  

                                      Miklavževanje         zvončki

           Konec decembra je otroke obiskal Dedek Mraz, ki je na prireditvi obdaril 300 otrok z manj priložnostmi iz obeh občin. Otroci so si ogledali tudi lutkovno predstavo Gledališča Bičikleta. Darila smo preskrbeli tudi za otroke iz krajevnih skupnosti Kamnje, Predmeja, Skrilje in Vrtovin. Dedku Mrazu so pomagali Trije zimski botri, Božiček za en dan in ZPM Slovenije.

                   obdarovanje        prihod  pozdrav

            Naj prispevek zaključimo z zahvalo vsem našim prostovoljcem, podpornikom, sodelavcem, dobrim ljudem in donatorjem, ki nam pomagajo uresničevati naše poslanstvo. V novem letu vam želimo veliko sonca na vseh področjih življenja.

koledar dogodkov

< september 2020 >

V tem obdobju ni dogodkov.

ne spreglejte

Študijski krožek "Ustvarjam"

10.09.2020

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina že od leta 2003 izvajamo študijske krožke za odrasle. Študijski krožki so demokratična in neformalna oblika izobraževanja odraslih. V sodelovanju s Kulturnim društvom Norma 7 smo tokrat organizirali študijski krožek za odrasle pod imenom "Ustvarjam".

več o tem utrinku >