vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

ŠTUDIJSKI KROŽKI 2017/2018

datum: 15.06.2018

kategorija: utrinki

 V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina smo tudi v letošnjem šolskem letu izvajali študijske krožke, ki so neformalna in demokratična oblika učenja za odrasle. V krožkih, ki potekajo v sproščenem vzdušju, sodeluje 5 do 12 ljudi, ki želijo pridobiti neko znanje in ga prenesti širši skupnosti. Vodi jih usposobljen mentor, ki upošteva znanje in izkušnje posameznikov, jim svetuje, jih spodbuja k sodelovanju in organizira dejavnosti. Udeležba v študijskih krožkih je brezplačna, saj jih sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, koordinira pa Andragoški center Slovenije.

V letošnjem šolskem letu smo izvajali kar šest študijskih krožkov, ki so se ukvarjali z različnimi področji in temami - od zdravega načina življenja, prek ustvarjanja do izletov in lutkovne predstave.

Od začetka šolskega leta do letošnje pomladi je potekal Študijski krožek ''Viva kreativa'', ki se izvaja že vrsto let in je pravzaprav že tradicionalen. Krožek je namenjen najstarejši generaciji in razvoju njihovih kreativnih sposobnosti in ročnih spretnosti. Udeleženci so se srečevali v Domu starejših Pristan, spoznavali različne likovne tehnike ter se v njih preizkušali.  

Izvajali smo tudi dva krožka bolj rekreativne narave: ''Poti do zdravja'' in ''Pohodi znanja od vasi do vasi'' za tiste, ki jih zanima zdrav način življenja in pohodi v lokalnem okolju. Poti do zdravja je eden izmed naših utečenih krožkov, ki poteka v obliki izobraževalno-rekreativnih srečanj, udeleženci pohodov pa so se v spomladanskem času odpravili na pohode in raziskovali lokalne znamenitosti na vipavskem.

Od februarja do maja smo izvajali tudi ŠK ''Odnosi in komunikacija'' namenjen vsem, ki jih zanima raziskovanje psihološko-osebnostnih vsebin, odnosov, samopodobe ter trening komunikacije, spopadanja s stresom ipd. ter krožek ''Koraki iz albanščine v slovenščino'', ki je nadaljevanje lanskoletnega krožka ''Prvi koraki iz albanščine v slovenščino'', v katerem smo ženskam iz albansko govoreče sredine omogočili učenje slovenščine in spoznavanje slovenske kulture v majhni skupini, ter možnost aktivnega udejstvovanja skozi sooblikovanje krožka.

Zadnji izmed letošnjih krožkov je nastal v sodelovanju z Društvom Most. Po vzoru našega ŠK Lutke oživijo, skozi katerega smo v prejšnjem letu obudili lutkarstvo v Vipavi, se je podobna zgodba odvila v Ajdovščini, kjer so udeleženke na oder prinesle lutkovno upodobitev Bevkove klasike Pestrna.

Z mislimi smo že zaplavali v novo šolsko leto, ko spet načrtujemo izvedbo večih študijskih krožkov. 

Maša Čibej in Urška Brežnjak, MDPM Ajdovščina

šk viva 1 ŠK Viva kreativa

šk viva 2

šk zdravje ŠK Poti do zdravja

šk pohodi ŠK Pohodi znanja od vasi do vasi

šk odnosi ŠK Odnosi in komunikacija

šk albanke ŠK Koraki iz albanščine v slovenščino

lut ŠK Sanje giba in besede

 

Andragoški center Slovenijelog šk logo mizš

koledar dogodkov

< september 2020 >

V tem obdobju ni dogodkov.

ne spreglejte

Študijski krožek "Ustvarjam"

10.09.2020

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina že od leta 2003 izvajamo študijske krožke za odrasle. Študijski krožki so demokratična in neformalna oblika izobraževanja odraslih. V sodelovanju s Kulturnim društvom Norma 7 smo tokrat organizirali študijski krožek za odrasle pod imenom "Ustvarjam".

več o tem utrinku >