vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

ŠTUDIJSKI KROŽKI 2015/16

datum: 20.06.2016

kategorija: utrinki

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina smo tudi v letošnjem šolskem letu izvajali študijske krožke, ki so neformalna in demokratična oblika učenja za odrasle. V krožkih, ki potekajo v sproščenem vzdušju, sodeluje 5 do 12 ljudi, ki želijo pridobiti neko znanje in ga prenesti širši skupnosti. Vodi jih usposobljen mentor, ki upošteva znanje in izkušnje posameznikov, jim svetuje, jih spodbuja k sodelovanju in organizira dejavnosti. Udeležba v študijskih krožkih je brezplačna, saj jih sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, koordinira pa Andragoški center Slovenije.

V letošnjem šolskem letu smo izvajali kar šest študijskih krožkov, ki so se ukvarjali z različnimi področji in temami - od zdravega načina življenja, prek ustvarjanja do izletov in lutkovne predstave.

Od začetka šolskega leta do letošnje pomladi je potekal Študijski krožek ''Viva kreativa'', ki se izvaja že vrsto let in je pravzaprav že tradicionalen. Krožek je namenjen najstarejši generaciji in razvoju njihovih kreativnih sposobnosti in ročnih spretnosti. Udeleženci so se srečevali v Domu starejših Pristan, spoznavali različne likovne tehnike ter se v njih preizkušali.  

vk1 vk2 vk3

Popotniki po srcu in duši so še vedno združeni v študijskem krožku »Potujmo in se izobražujmo«. V okviru krožka se udeleženci družijo, organizirajo izlete ali pohode ter spoznavajo naravno in kulturno dediščino. V letošnjem šolskem letu so obiskali Slemenice, Rudnico, se odpravili na pohode in krajše izlete v lokalnem okolju ter si ogledali Škocjanski zatok.

pi1  pi2  pi3

Podobno kot zgoraj opisana krožka je tudi krožek ''Veščine naših prednikov'' že tradicionalen in uveljavljen. Tudi letos je združeval predvsem upokojenke, kmečke žene in gospodinje, ki so skozi druženje obujale stare običaje, ročne spretnosti, pripravljale kulinarične in okrasne izdelke - s tehnikami in materiali, kot so jih uporabljali včasih. Udeleženke so tako bogatile svoj prosti čas obenem pa pripomogle k ohranjanju kulturne dediščine.

vp1  vp2  vp3

Pod mentorstvom Kristine Valič je letos potekal tudi študijski krožek ''Poti do zdravja'', ki se že vrsto let srečuje z namenom krepitve zdravja in dobrega počutja udeležencev. Udeleženci so se posvečali telovadbi ob glasbi, različnim gibalnim vajam, meditaciji, dihalnim vajam ipd. ter se udeležili izobraževalnih srečanj na temo zdravega življenja. 

Medtem ko se je študijski krožek ''Poti do zdravja'', ukvarjal bolj s fizičnim zdravjem, se je krožek ''Odnosi in komunikacija'' dotaknil bolj psihosocialnih vsebin, udeleženci so se pogovarjali in raziskovali teme komunikacije, stresa, samopodobe ipd. ter spoznavali tehnike in vaje za izboljševanje komunikacije, prepoznavanje lastne vrednosti ter spopadanja s stresom in konfliktnimi situacijami.

zdrodn1 zdrodn2 zdrodn3 zdrodn4

Zadnji izmed letošnjih krožkov pa je nov, a nič manj zanimiv. Udeleženci so s srečanji začeli konec lanskega koledarskega leta in ustvarjali vse do danes. Glavni akcijski cilj krožka je bil pripraviti in oživiti lutkovno predstavo Salon Expon in s tem obuditi tudi lutkarstvo v Vipavi. Udeleženci so se lotili vseh opravil od pisanja teksta, priprave scene in lutk, priprave glasbe do priprave same predstave, se udeleževali bralnih, dramskih, lutkarskih vaj in tako pripravili super predstavo, za katero upamo, da bo še kdaj na ogled tudi v prihodnjih letih. Seveda so jim za določena opravila na pomoč priskočili profesionalci, je pa zato tudi predstava res super.

Tik pred zaključkom vseh krožkov smo se nekateri mentorji, udeleženci naših krožkov in sodelavci Medobčinskega društva udeležili tudi Karavane študijskih krožkov v Arboretumu Volčji potok, kjer smo naše delo predstavili, spoznali pa smo tudi številne druge zanimive krožke, ki se izvajajo drugje po Sloveniji.

kšk1 kšk2 kšk3

Z mislimi smo že zaplavali v novo šolsko leto, ko spet načrtujemo izvedbo večih študijskih krožkov. Vse znanja željne odrasle vabimo, da spremljajo našo spletno stran in objave v medijih in se nam v jeseni pridružijo pri novih »krožkarskih« dogodivščinah.

Maša Čibej in Urška Brežnjak, MDPM Ajdovščina

 

logo šk mšš

 

 

 

koledar dogodkov

< september 2020 >

V tem obdobju ni dogodkov.

ne spreglejte

Študijski krožek "Ustvarjam"

10.09.2020

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina že od leta 2003 izvajamo študijske krožke za odrasle. Študijski krožki so demokratična in neformalna oblika izobraževanja odraslih. V sodelovanju s Kulturnim društvom Norma 7 smo tokrat organizirali študijski krožek za odrasle pod imenom "Ustvarjam".

več o tem utrinku >