vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

Pri konjih na ranču na Brjah

datum: 03.07.2014

kategorija: utrinki

Na Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina smo z največjim veseljem sprejeli povabilo učiteljice jahanja Kristine Naglost iz Zavoda Hipo team, ki s svojim rančem domuje na Brjah. V sklopu julijskih ustvarjalnih delavnic smo na obisk h konjem po zaslugi krasne ekipe popeljali kar 18 otrok, med njimi tudi tiste iz socialno ogroženih družin. Kristina je s svojimi sodelavkami Uršo, Kristino in Saro in s sodelavcem Deanom, predvsem pa s čredo prekrasnih konj – od majhnega ponija do velikega črnega konja (pa še s psičko za povrh) – otrokom omogočila nepozabno dopoldne.

Otroci so se konjem najprej predstavili, tudi največji razgrajači so se umirili, nato pa so konje skrtačili. Pred osedlanjem so se seznanili še z opremo, ki jo potrebuje konj – pod sedlom je podsedelnica, zraven sedla je še kup jermenov, za naše noge rabimo stremena, konj pa dobi še »kapico« za ušesa – da ga ne motijo muhe. Opremo potrebuje tudi vsak jahač – brez čelade se na konja ne sme, pa če je še tako miren. Zraven sodi še varovalni jopič, ki ščiti hrbet in jahalni škornji. Pri slednjih smo malce pogoljufali in se na konjski hrbet povzpeli v supergah.

In potem se je začela žurka – čisto vsak otrok se je povzpel na konja in na njegovem hrbtu naredil nekaj krogov. Na konju so tudi malo potelovadili, saj Hipo team zelo uspešno izvaja tudi terapije s konji za različne ciljne skupine.

ANŽE DSCN2504             DSCN2543              DSCN2388

Čas, ko so otroci čakali na vrsto, so preživeli različno. Eni so pomagali v hlevu, drugi čistili krtače, tretji pomagali voditi konje, sivi Piko, rjava Pilgrim in črni Aron pa so potrpežljivo uresničevali sanje mnogih otrok.

Vsi, tudi najmlajši, so na koncu imeli na obrazu en velik, širok, sončen nasmeh.

Za konja je treba poskrbeti tudi po ježi, ga razsedlati, očistiti, napojiti. Otroci so pod vodstvom ekipe Hipo team svoje delo spet odlično opravili.

Dneva še ni bilo konec, vsi skupaj smo pripravili poligon, ki ga imenujejo Divja reka. Otroci so v parih vodili konja, tokrat je bila to ponica Lamilu in veliki črni konj, vsak je hodil po svojem bregu »reke«, konja pa so s sodelovanjem morali voditi mimo ovir vse do cilja. In uspelo je prav vsem.

ELIZABETA JAKOB DSCN2631                                                                       DSCN2713

Za posladek smo lahko opazovali Hero, kobilo, ki je na Brje prišla iz tujine in je s svojo dolgo dlako po nogah in še kje prava paša za oči, ko hodi in teče.

Za konec so se otroci konjem zahvalili s – korenčkom. In kar težko jim je bilo dopovedati, da preveč dobrega škoduje tudi konjem.

FILIP DSCN2751        >>>več fotoutrinkov<<<

Otroci so bili enotni: »Še bi prišli!«

Kristina in ekipa Hipo team – hvala vam za čudovito dopoldne, ki so ga otroci preživeli pri vas. Mnogi med njimi bi bili brez vaše ponudbe prikrajšani za lepo doživetje.

Nikakor ne smemo pozabiti na našega zanesljivega prevoznika, Prevozi Marković iz Vipave, ki je tudi tokrat pomagal, da smo otroke varno prepeljali na Brje in nazaj do MC hiša mladih v Ajdovščini – hvala!

koledar dogodkov

< september 2020 >

V tem obdobju ni dogodkov.

ne spreglejte

Študijski krožek "Ustvarjam"

10.09.2020

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina že od leta 2003 izvajamo študijske krožke za odrasle. Študijski krožki so demokratična in neformalna oblika izobraževanja odraslih. V sodelovanju s Kulturnim društvom Norma 7 smo tokrat organizirali študijski krožek za odrasle pod imenom "Ustvarjam".

več o tem utrinku >