vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

Mladi parlamentarci prvič v Vipavi

datum: 05.03.2014

kategorija: utrinki

Na pobudo mentorjev otroških parlamentov, je Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina, letos prvič, organiziralo medobčinski otroški parlament v občini Vipava, v prenovljenem Dvorcu Lanthieri. V sredo, 5. marca 2014, se je na parlamentarnem zasedanju zbralo 31 mladih parlamentarcev iz šestih osnovnih šol, ki so razpravljali na temo »Razmere v družbi«.

Osnovna šola Draga Bajca Vipava je za uvod pripravila film, ki so ga posneli učenci 7. in 9. razreda na temo letošnjega otroškega parlamenta. Učenci so bili zelo kritični glede današnjih razmer v družbi, da je stanje v naši državi slabo, da veliko mladih ne more priti do izobrazbe in nato do službe in da mladi izobraženci zapuščajo državo. Pravijo, da sistem ne funkcionira  in da so za boljšo prihodnost potrebne spremembe.

- 059     >>>več fotoutrinkov<<<       

Upanje v svetlejšo prihodnost pa so parlamentarcem vlivali govorniki, ki so se letošnjega medobčinskega parlamneta udeležili v lepem številu. Zbrane so pozdravili župan občine Vipava g. Ivan Princes, župan občine Ajdovščina g. Marjan Poljšak, podžupan občine Vipava g. Alojz Durn, prorektor za izobraževanje Univerze v Novi Gorici g. Mladen Franko, predstavnica Centra za socialno delo Ajdovščina ga. Marjetka Pregelj Koren in predsednica MDPM Ajdovščina ga. Kristina Valič. Njihovi nagovori so mladostnike spodbujali, naj svet začnejo najprej spreminjati pri sebi, naj bodo pošteni do sebe in drugih in da lahko s trudom in disciplino pridejo do željenih ciljev.

Na probleme v današnji družbi pa je, na duhovit način, opozoril tudi g. Erik Vidmar, s svojo mono predstavo »Sreče ne moremo meriti z bogastvom«, po kateri se je med mladimi parlamnetarci vnela razprava. Mladi so izpostavili, da imajo zaradi razmer v današnji družbi, slabo samopodobo, po drugi strani pa se že zavedajo, da morajo postati samostojni in samokritični. Rešitev razmer v družbi vidijo v povezovanju med seboj, v medsebojni pomoči, v prostovoljstvu, vključevanju v lokalne skupnosti in ozaveščanju. 

Parlamentarno zasedanje se je zaključilo z vodenim ogledom Dvorca Lanthieri, ki ga je ponudil tajnik občine Vipava g. Jože Papež.

Sodelavci Medobčinskega društva prijateljev Mladine Ajdovščina se še enkrat zahvaljujemo vsem sodelujočim, mladim parlamentarcem pa želimo še veliko pametnih besed. 

koledar dogodkov

< oktober 2020 >

Jesenske počitnice 2020

30.10.2020 - 06.11.2020 ob 10:00, Ajdovščina

Z velikim veseljem vabimo otroke, da se nam pridružijo na ZOOM DELAVNICAH    podaljšanih JESENSKIH POČITNIC, JUHUHU!   vsak dan od ponedeljka, 2. 11., do petka, 6. 11. 2020, od 10:00 do 12:00 na spletni platformi ZOOM    OBVEZNE SO PRIJAVE   ČAROVNIJE IZ PAPIRJA...


več o dogodku >

ne spreglejte

Podaljšane jesenske počitnice - VABILO

30.10.2020

Jesenske počitnice so podaljšane, zato vabljeni, da se udeležite naših virtualnih počitniških aktivnosti. Delavnice bodo potekale vsak dan, od ponedeljka do petka, med 10. in 12. uro., na spletni platformi ZOOM.

več o tem utrinku >