vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

Kdo sem? Kaj vpliva name? Družina? Prijatelji? Mediji? Kaj pa razmere v družbi?

datum: 17.01.2014

kategorija: utrinki

V sredo, 15. januarja 2014, so v večnamenskem prostoru Hiše Mladih v okviru MDPM Ajdovščina potekale delavnice in izobraževanja za mlade parlamentarce. Ker je tema letošnjega 24. otroškega parlamenta Razmere v družbi, smo delavnice tudi temu primerno prilagodili. Otroci so razmišljali o problemih, ki jih prinaša današnja družba, pa tudi o priložnostih, ki jih lahko mladi izkoristijo in »zagrabijo« ter iz njih napravijo konkreten premik v svojem življenju ter korak naprej k uspešnosti na osebni in poklicni poti.

 Že ob osmi uri zjutraj so se mladi parlamentarci zbrali na delavnici Življenje otrok danes gospe Irene Šinkovec. Mlade je popeljala v svet mladinske literature pisateljic Janje Vidmar in Neli Kodrič Filipović. Skozi odlomke njunih del in pogovore, ki so nastali ob poglabljanju v probleme literarni likov, so ugotavljali, kakšni so ti problemi, s katerimi se srečujejo. Ali so le-ti izjemni ali pa so to le težave, s katerimi se sooča vsak mladostnik. Poglabljali so se v pomen družine, prijateljev, medijev in drugih dejavnikov, kot so šport, šola, avtoriteta, glasba ... Pogovarjali so se o tem, kako vpetost med vse te dejavnike vpliva na mlade ljudi v današnjem času. Skupina mladih, ki se je na delavnici najbolj izkazala, je dobila tudi knjižno nagrado.

 OP 046

Po odmoru je sledila delavnica Potni list do obilja možnosti, ki sta jo vodili sodelavki in prostovoljki MDPM Ajdovščina, Gordana Maroh Črv in Urška Brežnjak. Sama delavnica se je začela s sproščanjem in vodeno vizualizacijo na temo Želja, ki jo je izvedla Urška Brežnjak, le-tej pa je sledila predstavitev, pogovor in delavnica o tem, kako si zastaviti nek načrt za prihodnost in kako napraviti prvi korak. Gordana Maroh Črv jim je tako spregovorila o »vision board« – »tabli vizije«. Otrokom je razložila, kako si lahko ustvarijo povezave med slikami, ki so si jih izrezali iz revij, in iz tega odkrijejo, kaj si želijo početi in biti v prihodnosti. Prve tri korake za dosego tega cilja pa so morali mladi narediti že isti dan. Ali so to naredili? Tisti, ki so, bodo morda čez nekaj let uspešni podjetniki, zdravniki, športniki ... Pri tem so zelo pomembne tudi pozitivne afirmacije – pozitivne trditve, ki mlade vzpodbujajo k pozitivno naravnanemu mišljenju o sebi in svetu, v katerem živijo.

 OP 086

Izpeljava zadnje delavnice Vloga mladih v današnji družbi pa je bila v roke dodeljena gospodu Sašu Kroneggerju, ki je mladim skozi živahne socialne igre pokazal, da smo v družbi vsi povezani, da vplivamo drug na drugega in da smo tudi odvisni drug od drugega. Marsikaj zanimivega jim je povedal tudi o tem, do kdaj si mlad, kdaj si odrasel in kdaj se lahko zaposliš ... Na koncu delavnic je bila izpeljana tudi evalvacija, preko katere smo od mladih izvedeli, ali so bile delavnice zanimive in kaj jim je bilo pri njih najbolj všeč. Zadovoljni smo, da lahko potrdimo, da so se mladi dobro odzvali, izobraževanje dobro ocenili in se resnično izkazali kot pravi parlamentarci, saj njihova razmišljanja niso več »mlada« in »zelena«, ampak povsem odrasla in zrela. Le tako naprej!

OP 125  >>> Več foto utrinkov

 

 

Sara Šorc,

MDPM Ajdovščina 

koledar dogodkov

< september 2020 >

V tem obdobju ni dogodkov.

ne spreglejte

Študijski krožek "Ustvarjam"

10.09.2020

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina že od leta 2003 izvajamo študijske krožke za odrasle. Študijski krožki so demokratična in neformalna oblika izobraževanja odraslih. V sodelovanju s Kulturnim društvom Norma 7 smo tokrat organizirali študijski krožek za odrasle pod imenom "Ustvarjam".

več o tem utrinku >