vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

ZA NAMI JE BOGAT IN AKTIVEN TEDEN OTROKA 2013

datum: 13.10.2013

kategorija: utrinki

Letošnji Teden otroka na temo Kako je biti otrok v današnji družbi je uradno potekal od 7. do 12. oktobra 2013, zaradi različnih idej in bogatega programa sodelavcev društva, pa smo na MDPM Ajdovščina z aktivnostmi v ta namen začeli že prej in zaključili pozneje.

V torek, 1. 10. 2013, je naša finska prostovoljka Heli Hongisto obiskala Osnovno šolo Col, na kateri je potekal »Finski dan«. Celoten dan je bil namreč posvečen Finski, njenim zanimivostim in značilnostim, naravnim in geografskim lepotam, jeziku in še bi se kaj našlo. Ravno jeziku se je posvetila tudi naša Heli in za učence pripravila malo učno uro finskega jezika. Kot so povedali učitelji in otroci, so bili nad finščino in Heli zelo navdušeni, saj so se v Helininem materinem jeziku pogovarjali še dolgo dolgo časa po tem, ko so s kulturnim dnem zaključili.

 FILE0032DSCN6509 >>> Več

Velik dogodek na Osnovni šoli Col je bila tudi otroška predstava – Silno vljudna predstava – z igralko in glasbenico Andrejo Zupančič, ki smo jo sodelavke MDPM Ajdovščina povabile na Col v četrtek, 3. 10. 2013. Otroke je s svojo prisrčnostjo in igrivostjo zelo razveselila in motivirala, da so tudi sami vstopili v predstavo in z njo sodelovali pri nastajanju resnično enkratne animacije.

 IMG 2248IMG 2233 Več slikovnih utrinkov najdete tukaj.

V Tednu otroka so se odvile tudi druge delavnice. Ena izmed teh je bila ustvarjalna delavnica Življenjska šola, s katero sva sodelavki MDPM – Sara in Heli – obiskali podružnični osnovni šoli v Podnanosu in Gočah ter osnovno šolo Danila Lokarja v Ajdovščini. Otroci so na delavnici izdelovali igrico, ki je prikazovala njihovo pot od »domačega ognjišča« do šole, kina, prijateljev, torej, do vsega tistega, kar je otrokom ljubo ali kakorkoli povezano z njihovim življenjem in bivanjem. Otroci so bili zelo kreativni in polni idej, zato so nastale slikovite igre z mnogimi preprekami, pa tudi čudovitimi priložnostmi.

2013-10-07 11.32.402013-10-07 11.10.15 Za ogled več fotografij kliknite tukaj in tukaj.

Z ustvarjalno delavnico Drevo strahov in rešitev sva s Heli obiskali tudi podružnično šolo v Budanjah. Učenci so v štirih skupinah naslikali drevo, nanj prilepili drevesne liste, na katere so zapisali svoje strahove, na sadeže, ki so jih dodali poleg listov, pa rešitve, s katerimi bodo odpravili svoje bojazni. Otroci so bili v miselno-ustvarjalni delavnici primorani, da so razmišljali o svojih problemih, ki so tudi v današnji družbi izredno pogosti.

POŠ BudanjePOŠ Budanje >>> Več

Prostovoljka MDPM Ajdovščina Taša Turk je z ustvarjalno delavnico Prijateljstvo obiskala podružnične šole v Podkraju, Vipavskem Križu in Vrhpolju ter Osnovno šolo Šturje. Učenci so izdelovali skupino ljudi – prijateljev – druščino, ki »živi«, »diha«, »deluje« in »se ima lepo« v okolju, ki so si ga otroci sami zamislili. Videli smo, da njihova domišljija ne pozna meja. Druščino so postavili tako v vesolje kot tudi na smetišče ...

030010Več utrinkov: POŠ Podkraj, POŠ Vipavski Križ, POŠ Vrhpolje, OŠ Šturje.

S Pisano ustvarjalno delavnico je prostovoljka društva Marta Trebižan obiskala podružnično šolo v Vrtovinu in Osnovno šolo Draga Bajca v Vipavi. Tukaj so izpod rok učencev nastale prekrasne umetnine iz furnirja ter rože iz nogavic. Ustvarjalnosti in ročnih spretnosti našim/vašim otrokom prav zares ne manjka.

V letošnjem Tednu otroka je dobila svoje mesto tudi glasbena delavnica Tolkala sveta, ki jo je vodil član društva Hiša Sadeži družbe Vipava – Dejan Stemberger. S svojo delavnico je obogatil naš program ter obiskal osnovni šoli na Otlici in v Dobravljah ter podružnično osnovno šolo v Črničah. Učencem je predstavil svoja tolkala, povedal od kje prihajajo, pokazal njihove značilnosti in jim na koncu nanje tudi zaigral. Tisti otroci, ki so želeli preizkusiti »čarobni« zvok Dejanovih tolkal, so to lahko storili, zato lahko brez zadržkov rečemo, da jim je bilo tudi na tej delavnici lepo.

20131009 08422920131011 104006 Oglejte si še: OŠ Otlica, OŠ Dobravlje, POŠ Črniče.

V četrtek, 10. 10. 2013, smo sodelavke MDPM Ajdovščina organizirale Ekstempore – Kako je biti otrok v današnji družbi v Piranu, natančneje v Pacugu. Ekstempora so se udeležili likovno nadarjeni osnovnošolci iz ajdovske in vipavske občine, trije dijaki iz Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina in njihovi mentorji. Učenci in dijaki so se osredotočili na temo letošnjega ekstempora in nastale so zanimive risbe, slike, lepljenke ... V Trgovskem centru Mercator Ajdovščina smo s strokovno pomočjo priznane ajdovske likovnice Silve Copič postavili razstavo omenjenih likovnih del, ki je bila na ogled od 14. do 28. 10. 2013.

DSCN6605DSCN6604 >>> Več

V času Tedna otroka pa smo si lahko ogledali še eno likovno razstavo, in sicer razstavo risb naše finske prostovoljke Heli Hongisto z naslovom Nature in pieces oziroma Narava v koščkih. Slavnostno odprtje je bilo v Hiši Mladih v Ajdovščini v petek, 11. 10. 2013, ob 19-ih, sama razstava pa je bila na ogled vse do 25. 10. 2013. Heli je s svojimi izvrstnimi risbami popestrila stene hodnikov Hiše Mladih in tako, kot je sama rekla, po dolgem času ponovno prebudila in uporabila svoj umetniški talent.    Fotografije z razstave.

DSC03602-001DSC03604

Kot vidite, je bil program Tedna otroka 2013 umetniško zelo "barvit", poln otroškega smeha in prikupnih spontanih idej ... Naj bo še naprej tako!

 

Sara Šorc

strokovna sodelavka MDPM Ajdovščina

koledar dogodkov

< september 2020 >

V tem obdobju ni dogodkov.

ne spreglejte

Študijski krožek "Ustvarjam"

10.09.2020

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina že od leta 2003 izvajamo študijske krožke za odrasle. Študijski krožki so demokratična in neformalna oblika izobraževanja odraslih. V sodelovanju s Kulturnim društvom Norma 7 smo tokrat organizirali študijski krožek za odrasle pod imenom "Ustvarjam".

več o tem utrinku >