vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

"Finski" dan na Osnovni šoli Col

datum: 01.10.2013

kategorija: utrinki

 1. oktobra 2013 je Heli Hongisto, EVS prostovoljka MDPM Ajdovščina, obiskala Osnovno šolo Col, kjer so celoten dan posvetili Finski.  Kaj se je ob "finskem" dnevu dogajalo, pa je lepo opisala učiteljica angleščine, ki nam je ob zaključku dneva poslala prisrčno zahvalo:

Spoštovani!

V imenu vseh na šoli, ki smo včeraj doživeli nepozaben  ‘finski’ dan, se Vam iskreno zahvaljujem, ker ste nam omogočili, da nam je prostovoljka Heli  podarila izjemno dopoldne. Očarani so bili učenci, navdušeni g. ravnatelj in učitelji. Danes je to srečanje zelo odmevalo in vsi so navdušeno pripovedovali o njem. Pri urah se je slišalo štetje po finsko, yksi, kaksi, kolme … ; kdor je s Heli spregovoril besedo ali dve, je  o tem navdušeno pripovedoval.

Predstavitev Finske in finskega jezika je Heli izjemno,  pedagoško brezhibno, načrtovala, izvrstno podala;  res, vsi smo se čudili profesionalnemu pristopu te mladenke.

Svoje so dodale  še skupine: gospa Tamara Kofol iz Zdravstvenega doma je z učenci naredila prve korake nordijske hoje. Učenci so brali finske pravljice v slovenščini, prevedli dve finski pravljici iz  angleščine v slovenščino;  ena skupina je predstavila Finsko na geografski način, druga finsko floro in fauno. Glasbena skupina  je na melodijo finske ljudske pesmi zapela pesem v slovenščini, v Božikovi delavnici pa so nastale posebne sani (podobne slovenskemu pležuhu). Pripravili smo še manjšo razstavo o Finski. Skupina, ki se je učila finščine, pa je danes razlagala sošolcem, kaj je salama, juha, samec, nakit itd. v finščini.

Še enkrat hvala in se še priporočamo za sodelovanje.

Še naprej vsem na društvu uspešno delo!

 

Irena Saksida 

 DSCN6509

Podroben opis  "finskega" dneva najdemo tudi v članku slovenistke z Osnovne šole Col, ki je zapisala takole:

SPOZNAVAJMO FINSKO –  KULTURNI DAN NA OSNOVNI ŠOLI COL

Terventuloa! Pozdravljeni! V torek, 1. oktobra 2013, smo na Osnovni šoli Col organizirali kulturni dan na temo FINSKA. Čeprav učenci že poznajo to obmorsko nordijsko državo, ki je približno sedemnajstkrat večja od Slovenije, smo jo ta dan vsi spoznali še bolj. Obiskala nas je namreč prikupna mladenka Heli Hongisto. Heli je projekt Evropske prostovoljne službe (European Voluntary service – EVS) omogočil, da deluje v Ajdovščini kot prostovoljka. Gostja nam je z neverjetno razgledanostjo predstavila svojo deželo, njeno zgodovino, prebivalce, šolski sistem, jezikovne značilnosti, zanimivosti ipd. Z navdušenjem smo se prepustili razgibani predstavitvi in uživali. 

Zatem so se učenci razdelili v 9 skupin. Odkrivali so geografske značilnosti Finske. Uspelo jim je izbrskati kar nekaj nenavadnih dejavnosti, s katerimi se Finci radi ukvarjajo. Spoznavali  so rastlinstvo in živalstvo severa, likovno so se izražali in slikali na zastavice. Našo pozornost je pritegnila tehniška ustvarjalnica, kjer so se trudili z izdelovanjem pléžuhov, preprostih sani za velike užitke na snegu. S tem izdelkom so poskušali povezati Slovenijo in Finsko, saj je pléžuh del kulturne dediščine tudi na našem Pohorju. Prebirali so pravljice, preizkusili so se v finski izgovorjavi. Najdaljša finska beseda šteje namreč neverjetnih 46 črk. Učili so se prvin nordijske hoje. Zadnja skupina  je pritegnila mlade glasbenike. Ti so ustvarjali glasbo na temo znane ljudske pesmi o pikapolonici. Celotno dogajanje pa so povezovale, fotografirale in ubesedile »novinarke« iz novinarske delavnice.

V zadnjem delu dneva so učenci izčrpno predstavili svoje delo in izdelke ter mladi gostji popestrili bivanje v Sloveniji. Heli si bo ta dan gotovo zapomnila za vse življenje, nam pa bo v spominu ostal kot čas prijetnega druženja ob lepi besedi, dobri družbi in spodbudnem vzdušju.

 

Svetlana Bušen

 

DSCN6507

 

Tako gospa Irena Saksida, kot tudi gospa Svetlana Bušen, sta v svojih sestavkih omenili prevajanje oziroma prebiranje finskih pravljic. V nadaljevanju si tudi vi lahko preberete dve finski pravljici prevedeni iz angleškega v slovenski jezik:

 

SEVERNI SIJ

 

To je stara finska legenda o tem, kako je nastal čudovit naravni pojav, severni sij.

 

 

Pred mnogimi leti je na mrzlem severu Finske živela lisica. Neke mrzle noči je odhitela na dolgo pot. Daleč na severu je bilo tekmovanje za najbolj modro in zvito lisico. Narava je tiho počivala v ledenem oklepu, le zvezde so sijale na nočnem nebu, ko se je odpravila na pot. Ledeni mir je vladal vsepovsod. Lisica je bila že pozna, zato jo je ucvrla kar čez drn in strn po najkrajši poti čez griče. Dobro je vedela, da bo težko teči po snegu, a ni veliko razmišljala: ‘Pot bo prav gotovo težja, a veliko krajša.’

Sneg se ji je udiral, ko se je prebijala iz enega snežnega zameta v drugega, a bila je neverjetno hitra. Ko je prišla na vrh griča, je njen ognjeno rdeči rep izgledal kot švigajoč plamen. Ognjene barve so se iskrile med snežno površino in temnim nebom. Ko je prišla na najvišji grič, je bila popolnoma izčrpana. Niti svojega krasnega košatega repa ni mogla več držati pokonci. Ko je hitela naprej, je njen rep udaril ob ledeno snežno ploskev. Udarec je bil tako močan, da so iskre švigale daleč naokrog. Te iskre so preskočile na nebo in ustvarile, dih jemajočo, bleščečo svetlobno zaveso.

Lisica je pravočasno pritekla na cilj. Seveda se ji še sanjalo ni, kako čudovit nebesni sij je ustvarila s svojim repom. Vse živali na severu so se čudile, kako čudovite in svetle barve se bleščijo na nebu. To nenavadno naravno svetlobo lahko še danes občudujete na Finskem. Pravijo ji severni sij ...

 

Prevedla: Irena Saksida

FILE0031

 

Medved je rekel ‘sever’ …

Nekega lepega dne se je medved potikal po gozdu in ujel tolsto jerebico.

‘Dober sem!’ je bil zadovoljen sam s sabo. ‘Kako bi bile druge živali presenečene, če bi vedele, da je staremu medvedu uspel tak ulov!’ Tako je bil ponosen, da je hotel, da tudi drugi v gozdu izvedo, da še ni za v staro šaro. Nalahno je držal jerebico v gobcu, da je ne bi ranil, in odhlačal po gozdni stezi. ‘Kako mi bodo vsi zavidali ta plen in ne bodo me več zmerjali s starim nerodnežem!’se je veselil.

Mimo je prišla lisica. Takoj je opazila, da se medved baha z ulovom. Ni mu privoščila besed občudovanja, ampak se je naredila, kot da ne vidi jerebice. Dvignila je smrček v zrak in začela vohati.

‘Um, um!’ je zabrundal medved, da bi se lisica obrnila k njemu.

‘A, to si ti!’ je rekla lisica mimogrede in ni se obrnila. ‘Iz katere smeri danes piha veter? Mi lahko poveš?’

Medved seveda ni mogel odgovoriti, zato je spet nekaj zabrundal in upal, da bo lisica le opazila, zakaj ne more odpreti gobca. A lisica ga ni niti pogledala in je še naprej z dvignjenim smrčkom vohala zrak.

‘Zdi se mi, da veter prihaja z juga’, je rekla. ‘Saj je z juga, ali ne?’

‘Um, um,’ je spet zabrundal medved.

‘A praviš, da je z juga? Ali si prepričan?’

‘Um, um!’ je še bolj nestrpno zagodrnjal medved.

‘A praviš, da ne z juga, torej od kod pa potem danes piha veter?’

Medved se je spozabil, da ima v ustih jerebico in zarohnel: ‘S severa!’

Ko je to izgovoril, je seveda na široko odprl gobec in jerebica je zletela nazaj v svobodo.

‘A vidiš, kaj si sedaj naredila?’ je zarohnel medved. ‘Ti si kriva, da mi je ušla tako krasna jerebica!’

‘Jaz da sem kriva? Kaj pa imam jaz s tvojo jerebico?’

‘Kar naprej si me spraševala o vetru, dokler se nisem spozabil in odprl gobca. Ti si kriva!’

Lisica je zastrigla z ušesi: ‘Zakaj si pa odprl gobec?’

‘Saj ne moreše reči sever z zaprtimi usti, ali ne?’

Lisičkin gobček se je raztegnil od veselja. ‘Poslušaj medved, sam si kriv. Če bi jaz imela jerebico v gobčku in bi me ti vprašal po vetru, ne bi nikoli rekla sever.’

‘Kaj pa bi rekla?’ je zanimalo medveda.

Lisica se je zarežala in skozi stisnjene zobe rekla: ‘Vzhod!’

 

Prevedli učenci 9. razreda OŠ Col

 

 

Opomba:

V angleškem in finskem jeziku se ‘vzhod’ izgovori  s sklenjenimi zobmi, za sever pa je  potrebno odpreti usta.

 

 

FILE0036

Več slikovnih utrinkov najdete tukaj.

 

Gospej Ireni Saksida se za poslana besedila iz srca zahvaljujemo. Le-ta so nam v potrditev, da smo na dobri poti in da še naprej vztrajamo v razveseljevanju in ozaveščannju otrok in učiteljev z različnimi projekti in delavnicami  - v tem primeru s projektom evropske prostovoljne službe.

koledar dogodkov

< september 2020 >

V tem obdobju ni dogodkov.

ne spreglejte

Študijski krožek "Ustvarjam"

10.09.2020

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina že od leta 2003 izvajamo študijske krožke za odrasle. Študijski krožki so demokratična in neformalna oblika izobraževanja odraslih. V sodelovanju s Kulturnim društvom Norma 7 smo tokrat organizirali študijski krožek za odrasle pod imenom "Ustvarjam".

več o tem utrinku >