vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

''Hello sLOVEnia!'' - Pozdravljena Slovenija!

datum: 28.01.2013

kategorija: utrinki

EVS prostovoljka Heli Hongisto, ki svoje evropsko prostovoljsko delo opravlja na Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina, je po udeležbi na usposabljanju za EVS prostovoljce pripravila prispevek, ki vam ga ponujamo v branje tako v slovenskem prevodu kot v originalu.

Evropska prostovoljska služba je del programa Mladi v akciji, ki ga sofinancira Evropska komisija. Ponuja neplačano delovno prostovoljsko izkušnjo v tuji državi znotraj in zunaj Evropske Unije. Projekti ponavadi trajajo od 3 do 12 mesecev in so namenjeni mladim od 18 do 30 let.

Tudi sama sem se odločila pridružiti takšnemu projektu, ki ga pripravlja Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina in tako januarja letos s Finske pripotovala v vaše kraje.

EVS usposabljanjeOd 20. do 24. januarja smo se vsi EVS prostovoljci na izmenjavi v Sloveniji zbrali na usposabljanju v Hotelu Krek v Lescah. V skupini je bilo 21 mladih iz različnih evropskih držav: Belorusije, Bolgarije, Nemčije, Finske, Francije, Madžarske, Latvije, Litve, Poljske, Portugalske, Španije, Turčije in Ukrajine. Naša mentorja na usposabljanju sta bila Alenka Oblak in Henk Persyn, pridružila pa se nam je tudi EVS koordinatorka Jerneja Modic.

Tekom usposabljanja smo se udeležili različnih aktivnosti in dobili razne naloge. Po skupinah smo se ukvarjali s temami ''teambuilding-a'', pravic in odgovornosti prostovoljcev in razpravljali o učenju v okviru EVS projekta. Pogovarjali smo se tudi o vključevanju v novo kulturo, spoznavanju ljudi, njihovih navad in okolja.

Najpomembnejša naloga v okviru usposabljanja je bil ''Projekt dneva''. V skupini 4-5 prostovoljcev smo morali pripraviti projekt, ki se je navezoval na Slovenijo, Slovence ali našo prostovoljsko izkušnjo v Sloveniji. Pripraviti smo morali nekaj novega in inovativnega.

Ker smo slišali že za kar nekaj zgodb o tem, da so mnogi EVS prostovoljci v Sloveniji našli ljubezen in tu ostali za vedno, smo se v naši skupini odločili ukvarjati s to temo in naš projekt poimenovali ''How to get married in sLOVEnia'' (''Kako se poročiti v Sloveniji''). V okviru projekta smo pripravili ''paket preživetja'', ki je vseboval napotke ''10 korakov do poroke v Sloveniji'' v pisani in video obliki. Ob pripravi projekta smo se zabavali in veliko naučili o timskem delu.

Res je bilo super spoznati vse prostovoljce, ki so na izmenjavi v Sloveniji in zagotovo bomo ohranili stike tudi po koncu usposabljanja ali celo pripravili kakšne skupne projekte.

 

Heli Hongisto

EVS prostovoljka na MDPM Ajdovščina

(prevod Maša Čibej)

 

 

EVS-volunteers in Slovenia

EVS European Voluntary Service is a part of Youth in Action -project of European Union. It offers you to have unpaid and full-time voluntary activities in a foreign country within or outside the EU. Projects take usually from 3 to 12 months and they're for people aged 18 to 30.

EVS usposabljanjeOn January 20.-24. all EVS-volunteers gathered together to have on-arrival training in Hotel Krek in Lesce. We had group of 21 people from all around Europe; Belorussia, Bulgaria, Germany, Finland, France, Hungary, Latvia, Lithuania, Poland, Portugal, Spain, Turkey and Ukraine. For this group we had two trainers, Alenka Oblak and Henk Persyn and besides them also EVS-coordinator Jerneja Modic.

During the training we had different activities and tasks to do. For example teambuilding, information about volunteer's rights and responsibilites and what can you learn during the EVS project. We were also talking about how to get into a whole new culture with new people and environment around. One of the biggest tasks was the project day. In a group of 4-5 people we had to make a team project what was somehow connected to Slovenia and local people and something what no one of the group had never done before. Our group envented kind of survival kit with humour and big smile for EVS volunteers  - "How to get married in sLOVEnia". We had the idea because we have heard that many long-term volunteers have found a boy- or girlfriend from Slovenia and after EVS stayed here. Project was a lot of fun and we also learned very much about working as a team.

It was really awesome to meet all the volunteers in Slovenia. After on-arrival training we will keep in touch on freetime and propably even have some working projects together.

 

Heli Hongisto

EVS volunter

koledar dogodkov

< september 2020 >

V tem obdobju ni dogodkov.

ne spreglejte

Študijski krožek "Ustvarjam"

10.09.2020

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina že od leta 2003 izvajamo študijske krožke za odrasle. Študijski krožki so demokratična in neformalna oblika izobraževanja odraslih. V sodelovanju s Kulturnim društvom Norma 7 smo tokrat organizirali študijski krožek za odrasle pod imenom "Ustvarjam".

več o tem utrinku >