vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

IGRIVO SKOZI MLADOST IN STAROST

datum: 09.11.2012

kategorija: utrinki

Na Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina že vrsto let pripravljamo aktivnosti za različne generacije, saj smo mnenja, da mladost ni le starostna kategorija, temveč nekaj, kar lahko ohranjamo z aktivnostjo, entuzijazmom in ustvarjanjem. V letošnjem Evropskem letu aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti smo se odločili, da stopimo še korak naprej, in skušamo različne generacije mladih po srcu tudi povezati. S tem namenom smo pripravili medgeneracijski projekt ''Igrivo skozi mladost in starost''.

Projekt smo začeli spomladi, na delavnicah, kjer smo se spomnili družabnih iger, ki so se jih igrali že naši starši in stari starši, ter ugotovili, da so ristanc, ''zemljo krast'', ''ali je kaj trden vaš most'', pantomima, ''Ljubljana-Zagreb-Beograd'' in druge tovrstne igre brezčasne in zelo zabavne. Kmalu je nastopilo poletje, zato smo igranje prepustili otrokom v kolonijah, na medgeneracijskih delavnicah pa smo se posvetili predvsem ustvarjanju.

Pripravili smo dve srečanji v Domu starejših občanov v Ajdovščini in srečanje v Centru starejših Pristan v Vipavi, kljub počitniškemu času pa so se nam pridružili tudi otroci iz OŠ Danila Lokarja, OŠ Šturje in varovanci CIRIUSa iz Vipave. Izdelovali smo punčke iz cunj, kostume in odigrali krajšo dramsko igrico. Udeleženci so izrazili zadovoljstvo nad tovrstnimi aktivnostmi, izdelke in fotografije, ki so nastali, pa shranili za spomin. Tako otroci kot starejši so dokazali, kako spretni, pripravljeni sodelovati in polni energije so. V tednu otroka smo na Ex-tempore v Piran povabili otroke vseh šol iz občin Ajdovščina in Vipava ter starejše, ki radi slikajo, in preživeli krasen sončen dan na slovenski obali. Nekoliko slabše vreme nas je spremljalo na zadnji aktivnosti – pohodu do Izvira Hublja, vendar smo, kljub nekoliko manjši udeležbi, vseeno razgibali stare in mlade kosti.

V okviru projekta smo gostovali tudi v pogovorni oddaji Radia Robin na temo medgeneracijskega sodelovanja in pripravili koledar za leto 2013 na isto temo. Prepričani smo, da nas bodo slike s koledarja, pa tudi tiste iz spomina, tudi v prihodnje opominjale, kako pomembno je medgeneracijsko povezovanje in ohranjanje aktivnosti skozi vse 'mladosti'.

Projekt smo z oktobrom zaključili, na tej točki se za pomoč zahvaljujemo vsem sodelujočim prostovoljcem, za finančno podporo pa Uradu vlade RS za komuniciranje, Občini Ajdovščina in Občini Vipava.

Pohod in zaključno druženje

Zaključek medgeneracijskih delavnic 2

koledar dogodkov

< september 2020 >

V tem obdobju ni dogodkov.

ne spreglejte

Študijski krožek "Ustvarjam"

10.09.2020

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina že od leta 2003 izvajamo študijske krožke za odrasle. Študijski krožki so demokratična in neformalna oblika izobraževanja odraslih. V sodelovanju s Kulturnim društvom Norma 7 smo tokrat organizirali študijski krožek za odrasle pod imenom "Ustvarjam".

več o tem utrinku >