vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

Z oblikovanjem kolaža osebne vizije do izbire poklica

datum: 08.06.2012

kategorija: utrinki

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina se zavedamo težke naloge, pred katero se znajdejo šolarji, ko si morajo izbrati svojo izobraževalno in poklicno pot. Glede na vse hitrejši tempo življenja in vse krajšo življenjsko dobo ne le posameznih služb, ampak celo posameznih poklicev, je pomen dobre izbire še toliko večji. V času velikih in hitrih sprememb se ne moremo več zanašati na preteklost in tradicijo, kot tudi ne na modnost poklicev ali na zanesljivost dostopnosti služb po končanem izobraževanju. Zato je tem bolj pomembno, da najdemo svoje poslanstvo, ki ga lahko opredelimo kot skupek naših prirojenih kvalitet, vrednot in zanimanj.

Današnji otroci morajo najti svoje poslanstvo, če naj v jutrišnji vključitvi na trg delovne sile postanejo in ostanejo konkurenčni. Izjemno težka naloga za najstnike, katerih starši se še spomnijo časov, ko so zaposleni lahko v isti službi dočakali pokojnino.

V torek, 5. junija 2012 smo se v sodelovanju z Alenko Terčič iz Ljubljane, učiteljico Natašo Čuk z OŠ Danila Lokarja iz Ajdovščine in skupino osmošolcev lotili iskanja pravega poklica na malo drugačen način. V poskusni skupini izvajanja projekta Izdelava kolaža osebne vizije, ki ga delno sofinancirata Občina Ajdovščina in Občina Vipava smo z različnimi tehnikami najprej poskusili raziskati svoje močne plati. Učenci so bili presenečeni, kako težko je sebe pogledati v pozitivni luči, videti svoje močne strani in pohvaliti to, kar delajo dobro. S pomočjo sošolcev smo prebrodili to težavo in svoja spoznanja tudi zapisali. V naslednjem koraku smo se v kratki meditaciji prepustili sanjam o svojem idealnem svetu – kaj vse bi dosegli, če bi bilo čisto vse mogoče. Ta tehnika je sodelujočim omogočila prepoznati ovire, ki si jih postavljamo – zapisali so jih na list papirja in ga takoj zatem uničili. Z vajo risanja zvezde zgolj z gledanjem v ogledalcu so se znebili še dela miselnih blokad in končno bili pripravljeni na izdelavo kolaža osebne vizije.

Iz kupa različnih revij je vsak izmed učencev v parih minutah moral poiskati nekaj slik, fotografij ali misli oz. besed, ki so ga pritegnile na prvi pogled. Ob pogledu na razgrnjen nabor slikovnega gradiva je vsak pri sebi preveril, kako močno se slikovno gradivo prekriva z zapisi iz prve naloge. Dovoljeno je bilo zamenjati gradivo, ki „ni spadalo skupaj“, poiskati še kakšno dodatno sliko, ki je še močneje poudarila želene cilje, nato pa je sledilo rezanje, premikanje, kombiniranje, lepljenje in pisanje.

Nastalo je nekaj krasnih izdelkov, utrnilo se je nekaj iskric, ki nakazujejo možno poklicno pot, minili (prehitro) sta dve prijetni šolski uri, predvsem pa je več kot ducat brihtnih glav začelo razmišljati o sebi in o svojih resničnih željah. Navdušenje sodelujočih je bilo veliko, potrdila se je pravilnost odločitve glede izvedbe projekta, porodilo pa se je tudi mnogo novih idej, zato v jesenskem obdobju z delavnicami nadaljujemo.

V MDPM Ajdovščina se toplo zahvaljujemo vsem sodelujočim in se nadejamo, da bo poklicna odločitev šolarjev zaradi sodelovanja v tem projektu vsaj nekoliko lažja!

kolaž1 kolaž2
kolaž3 kolaž4
kolaž5 kolaž6
kolaž7

koledar dogodkov

< september 2020 >

V tem obdobju ni dogodkov.

ne spreglejte

Študijski krožek "Ustvarjam"

10.09.2020

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina že od leta 2003 izvajamo študijske krožke za odrasle. Študijski krožki so demokratična in neformalna oblika izobraževanja odraslih. V sodelovanju s Kulturnim društvom Norma 7 smo tokrat organizirali študijski krožek za odrasle pod imenom "Ustvarjam".

več o tem utrinku >