vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

ŠK Od kulturne ter naravne dediščine - k nam... tukaj in zdaj

datum: 15.05.2012

kategorija: utrinki

7. marca 2012, se je v organizaciji Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina začel odvijati študijski krožek, ki sem ga naslovila Od kulturne ter naravne dediščine – k nam ... tukaj in zdaj. Srečujemo pa se v dvorani KS Gojače-Malovše, in sicer ob petkih zvečer.

Za bolj mehak začetek sem za udeležence pripravila zanimiv in bolj preprost vprašalnik, najprej o simbolih, ki je spraševal o simbolu vode, metulja, vrtnice, nato o tem, od kod ime Slovenija, Ajdovščina ter Vrtovin oziroma od kod ime kraja, po udeleženčevi želji. Naravo simbolov ter njihovo igro sem najprej razložila, tudi na podlagi knjige Alfonsa Rosenberga, Odkrivajmo simbole.

Simbol ima navadno dve sestavini. Res pa je, da simbol, poleg igre združevanja, lahko tudi razdružuje, kar pa pomeni pravzaprav ponovno združitev. Vsem nam, ki smo bili na prvem študijskem krožku, sem razložila tudi simbol križa, ki je pravzaprav simbol vseh simbolov; je toplota, luč, življenje. Združena kraka pa v bistvu povezuje še tretja sestavina simbola. Nato sem križ smiselno povezala tudi z eno izmed vipavskih ljudskih pripovedk, in sicer, kako je nastal Sveti križ. Na študijskem krožku pa nam je, poleg zbranih pripovedk Dušice Kunaver, zelo prav prišla tudi brošura Franca Černigoja Hoja za besedo. Za udeležence je bila tema simbolov skozi ljudske pripovedke in svetopisemske zgodbe čisto nekaj novega. Navdušeni in hvaležni so bili, da so na tem krožku dobili drugačen pogled na življenje.

Tudi srečanje krožkarjev, ki se je odvijalo 20. aprila zvečer, je vsem nam prinesel posebno doživetje. Predaval nam je prof. dr. Marko Uršič, profesor za Filozofijo narave na Filozofski fakulteti v Ljubljani. S prof. dr. Markom Uršičem sva predavanje naslovila "Igra simbolov v naravi". Ob slikah smo se pogovarjali o simbolih v naravi, kako se odražajo v umetnosti, v nas, v življenju. Prof. dr. Marko Uršič je med drugim domiselno najprej obrazložil, da pri simbolu gre, poleg združitve in obratno, tudi za sodelovanje. V prvem delu, o slovenski literaturi, sva kot igro simbolov v naravi, udeležencem predstavila pasijonko, netresk, mak, kamen, metulja, vrtnico, šopek, drevo, češnjo, pot, brin, ruj, oblak, ogenj, sonce, zvezde. Naj omenim na primer čudovito pasijonko, ki so jo tako poimenovali, ker je Jezus Kristus za vse trpel. Takoj za tem pa je pasijonka simbol vstajenja in večnega življenja. O tem je govoril prof. dr. Marko Uršič. V nadaljevanju sva s profesorjem prešla na mogočnost metulja ter tudi cveta. Izpostavila sem čudovito lepoto sodelovanja med metuljem in cvetlico. Nato sva s profesorjem udeležencem predstavila tudi drevo življenja in drevo spoznanja. Tu sem med drugim omenila tudi zanimiva odlomka iz pesmi Srečka Kosovela: Bori in Pesem s Krasa. V prvi pesmi so bori temačni, težki, v drugi pesmi pa so bori polni življenja, radoživosti. Od tu naprej smo prešli na življenjsko pot. Ob profesorjevi razlagi in sliki čudovite kraške poti sem zrecitirala Pavčkovo pesem Ko hodiš. V drugem delu, kamor je prof. dr. Marko Uršič umestil svetovno literaturo, o igri simbolov iz narave v likovni umetnosti, sva udeležencem predstavila, prof. dr. Marko Uršič v sliki in razlagi, jaz v pesmih in razlagi, še vinsko trto, kentaverja, sfingo, drevo, rožo, pomlad, samoroga, pokrajino, zvezde, ptice, orel, oko. Ko smo se pogovarjali o očesu, sem to smiselno povezala s pesmijo Simona Gregorčiča, ki pa sem jo vrstnoredno malce priredila:

En sončni soj, en topel dan
iz tal izvabi cvet krasàn.
En gorek rek – srce odpre,
en ljub pogled – srce se vžge.

ŠK kulturna in naravna dediščina

Zapisala: Katja Krkoč


Več o delu prof. dr. Marka Uršiča pa si lahko preberete tukaj


Študijske krožke koordinira Andragoški center Slovenije, sofinancira pa Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

koledar dogodkov

< september 2020 >

V tem obdobju ni dogodkov.

ne spreglejte

Študijski krožek "Ustvarjam"

10.09.2020

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina že od leta 2003 izvajamo študijske krožke za odrasle. Študijski krožki so demokratična in neformalna oblika izobraževanja odraslih. V sodelovanju s Kulturnim društvom Norma 7 smo tokrat organizirali študijski krožek za odrasle pod imenom "Ustvarjam".

več o tem utrinku >