vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

''KAKŠEN SVET SI ŽELIMO?''

datum: 23.05.2011

kategorija: utrinki

Študijski obisk na temo trajnostnega razvoja
Med 8. in 13. majem je v majhnem mestecu Caccamo, ki leži na Siciliji 30 km od Palerma, potekal študijski obisk na temo okoljevarstva. Študijski obiski so namenjeni predvsem izobraževanju na področju dela z mladimi, za udeležbo na študijskem obisku pa smo prejeli podporo v obliki dotacije po programu Vseživljenjsko učenje. Programe financira Evropska Skupnost, koordinira pa Center za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) v Ljubljani. Kot predstavnica Medobčinskega društva prijateljev mladine iz Ajdovščine sem se udeležila študijskega obiska in se pridružila 13 predstavnikom iz različnih evropskih držav. Udeleženci smo prišli iz Slovenije, Nemčije, Turčije, Danske, Finske, Francije, Poljske, Nizozemske in Madžarske.
Na petdnevnem študijskem obisku smo se seznanili z okoljevarstveno problematiko, z njenim vpeljevanjem v izobraževalni sistem v Italiji, ter z nekaterimi dobrimi praksami pri reševanju okoljskih in socialnih problemov. Študijski obisk je potekal v obliki ogledov na terenu, delavnic in razprav o videnemu. Ogledali smo si predelavo organskih odpadkov, sortirnico odpadkov in inovativen način zbiranja odpadkov z osli. V manjšem mestecu Castelbuono na severozahodu Sicilije so namreč zbiranje odpadkov s tovornjaki nadomestili z osli. Projekt zajema ohranjanje tradicije, zmanjševanje emisij ter reševanje socialnih problemov, saj so v okviru projekta ločenega zbiranja odpadkov z osli zaposlili tudi ducat ljudi iz marginalnih skupin. Projekt se je izkazal kot zelo uspešna praksa, ki je okoljsko, ekonomsko in socialno trajnostna. Pomemben vidik študijskega obiska je tudi samo druženje udeležencev ter izmenjava in primerjava izkušenj iz različnih Evropskih držav.
V kratkem času smo tako videli kar nekaj zanimivih praks, v večernih urah smo čas namenili razpravi in izmenjavi mnenj, v zaključnih dneh pa smo si utrgali še nekaj uric za doživetje utripa na palermskih ulicah.
Maša Čibej, MDPM Ajdovščina

Zbiranje odpadkov s pomočjo oslov

osli

Ogled sortirnice odpadkov

odpadki

Program financira Evropska Skupnost in koordinira CMEPIUS Ljubljana

logo cmepius

logo študijski obisk


koledar dogodkov

< september 2020 >

V tem obdobju ni dogodkov.

ne spreglejte

Študijski krožek "Ustvarjam"

10.09.2020

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina že od leta 2003 izvajamo študijske krožke za odrasle. Študijski krožki so demokratična in neformalna oblika izobraževanja odraslih. V sodelovanju s Kulturnim društvom Norma 7 smo tokrat organizirali študijski krožek za odrasle pod imenom "Ustvarjam".

več o tem utrinku >