vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

S pogovorom do večje strpnosti

datum: 22.02.2010

kategorija: utrinki

V sredo, 17.2.2010 je Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina v prostorih Občine Ajdovščina organiziralo že 20. otroški parlament na temo: »Stereotipi, rasizem in diskriminacija«. Udeležili so se ga učenci osnovnih šol ajdovske in vipavske občine ter zavoda CIRIUS iz Vipave, svoje izkušnje in poglede na omenjeno temo pa so z mladimi parlamentarci delili tudi gostje – invalid Janko Černigoj, podžupana ajdovske in vipavske občine – Borut Koloini in Bogoslav Trošt ter drugi.

Na zahtevno tematiko so se mladi pripravljali s pomočjo mentorjev na svojih šolah, MDPM pa je tako za mlade kot njihove mentorje pripravilo poučne delavnice, ki so jih vodili Simona Kemperle z Amnesty International Slovenija ter Sašo Kronegger in Katja Bizjak.

Mladi so se strinjali, da se je o tej tematiki treba čim več pogovarjati, z njo seznaniti tudi starše, saj se včasih na stvari gleda preveč enostransko. Parlamentarci, razpravo je vodil Matevž Koren iz OŠ Šturje, so opozorili, da so pogosto za širjenje stereotipov, diskriminacije in rasizma krivi tudi mediji. Ponavadi smo ljudje nestrpni do vsega, kar je tuje, problematike diskriminacije ni mogoče kar izkoreniniti, vendar največ lahko stori vsak pri sebi. Mladi so opozorili še na pojav diskriminacije v družini, med starejšimi in mlajšimi otroki, med učitelji in učenci ter med učenci iz mesta in podeželja. Dotaknili so se tudi različnih pojavnih oblik diskriminacije, ki temeljijo od vsakdanjih malenkosti do pripadnosti drugi etični skupini, narodu, veri, invalidnosti in podobno. Svoja razmišljanja so zaključili z mislijo, da se moramo o tej pereči tematiki čim več pogovarjati, tako doma kot v šoli ter da lahko vsak posameznik prispeva k večji strpnosti in sožitju v skupnosti.

Po razpravi je sledilo neformalno druženje ob slastni torti z 20. svečkami, občinske prostore pa so s svojimi barvami poživela tudi likovna dela mladih z že tradicionalnega »Ex tempora Piran 2009«. Razstava je na ogled do konca februarja v času uradnih ur Občine Ajdovščina. Zanimive razprave čakajo parlamentarce še na regijskem otroškem parlamentu, ki bo potekal v Novi Gorici in kasneje na nacionalnem otroškem parlamentu 22. marca 2010 v državnem zboru v Ljubljani.


otroški parlament1 otroški parlament2

otroški parlament3 otroški parlament4

otroški parlament5 otroškin parlament6

otroški parlament7 logotip otroškega parlamenta

URSM LOGO izobrazevanje in kultura

movit mladina

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

koledar dogodkov

< september 2020 >

V tem obdobju ni dogodkov.

ne spreglejte

Študijski krožek "Ustvarjam"

10.09.2020

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina že od leta 2003 izvajamo študijske krožke za odrasle. Študijski krožki so demokratična in neformalna oblika izobraževanja odraslih. V sodelovanju s Kulturnim društvom Norma 7 smo tokrat organizirali študijski krožek za odrasle pod imenom "Ustvarjam".

več o tem utrinku >