vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

Izobraževanja in usposabljanja prostovoljcev

datum: 17.06.2009

kategorija: utrinki

»Glej daleč. In ko se ti zdi, da že gledaš daleč, glej še dlje!«
Robert Baden - Powell


Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina združuje številne prostovoljce, ki delajo kot mentorji, vzgojitelji na letovanjih, spremljevalci, animatorji in podobno. Na društvu se zavedamo, da je izobraževanje in usposabljanje prostovoljcev zelo pomembno za kvalitetno delo s ciljnimi skupinami. Tekom letošnjega šolskega leta enkrat tedensko poteka študijski krožek za prostovoljstvo, v katerem se mentorji srečujejo s prostovoljci in se pogovarjajo o aktualnih temah s področja prostovoljnega dela. Teme, ki so jih v krožku obravnavali: vloga prostovoljca in mentorja, odgovornost, usposabljanje, vrednote, znanja in veščine, kako uspešno načrtujemo, kako izvesti projekt in mnoge druge. V krožku načrtujejo, analizirajo in evalvirajo potek in izvedbo različnih društvenih aktivnosti, krožek je torej prava oblika za spodbujanje raznolikih idej in potencialov mladih.

V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije so se naši prostovoljci od 8. do 10. maja 2009 udeležili seminarja za pedagoške vodje ter druge sodelavce na letovanjih, ki je potekal v Počitniškem domu Vila v Kranjski Gori. Pridobili so nova znanja, izmenjali izkušnje pri organizaciji in izvedbi letovanj ter se srečali z novimi primeri dobrih praks. Predavanja s praktičnimi delavnicami so potekale na temo konfliktov (prof. Saša Miklić in Ksenja Kos), uspešnega vodenja sestankov (prof. Saša Miklić), zakona o preprečevanju nasilja v družini (Vlasta Nussdorfer), odgovornosti pedagoškega vodje in vzgojitelja za varnost otrok na letovanju (Tatjana Mušič) ter skrbi za zdravje otrok in mladine na letovanju (prim. asist. Mag Martin Bigec).

izobraževanje1 izobraževanje2

izobraževanje3

5. junija 2009 pa smo na društvu gostili gospo Tamaro Kofol, diplomirano medicinsko sestro iz Zdravstvenega doma Ajdovščina, ki nam je na zelo zanimiv način predstavila aktualne tematike s področja zdravja otrok na letovanjih. Poudarila je, da je zdrav in sproščen vzgojitelj najboljši zgled otrokom. Predstavila nam je škodljivost prekomernega sončenja, o nevarnostih, ki prežijo na nas na obali, osvežili smo zlata pravila varnega plavanja in skakanja v vodo, nakar smo skupaj delili svoja mnenja in poglede. Po predavanju je sledil delovni sestanek za letošnjo izvedbo poletnih počitnic in neformalno druženje prostovoljcev.

izobraževanje4 izobraževanje5

izobraževanje6

Izobraževanje in usposabljanje prostovoljcev ter prostovoljsko delo mladih je del projekta sofinanciranja organizacij na področju mladinskega dela v obdobju 2009-2012, ki ga sofinancira R Slovenija, Urad za mladino pri Ministrstvu za šolstvo in šport.

MDPM Ajdovščina je del Slovenske mreže prostovoljskih organizacij pri Slovenski filantropiji.


"Odloči se, da se boš stalno izpopolnjeval in postal boljši človek".
H. Jackson Brown, jr.

koledar dogodkov

< september 2020 >

V tem obdobju ni dogodkov.

ne spreglejte

Študijski krožek "Ustvarjam"

10.09.2020

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina že od leta 2003 izvajamo študijske krožke za odrasle. Študijski krožki so demokratična in neformalna oblika izobraževanja odraslih. V sodelovanju s Kulturnim društvom Norma 7 smo tokrat organizirali študijski krožek za odrasle pod imenom "Ustvarjam".

več o tem utrinku >