vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

Živahna razprava mladih parlamentarcev

datum: 05.02.2009

kategorija: utrinki

V sodelovanju z Občino Ajdovščina in osnovnimi šolami iz Ajdovščine in Vipave je Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina v torek, 3. 2. 2009, izpeljalo 19. medobčinski otroški parlament.

Letošnjo temo so mladi izbrali sami, tajno, na zadnjem nacionalnem otroškem parlamentu. Izmed enajstih predlaganih tem so LJUBEZNI IN SPOLNOSTI namenili največ glasov. Od leta 1990 so se tematike s podobno vsebino pojavile že nekajkrat. Nič nenavadnega: mladi odraščajo, generacije se menjajo, v tem obdobju se začnejo spreminjati, srečujejo se s prvimi ljubeznimi in zanimati jih začenja spolnost. Zato je razumljivo, da se želijo pogovarjati o tem in izbrskati čim več odgovorov na še neodgovorjena vprašanja.

Razprava se je začela zelo živahno. Da je bil zid prebit so poskrbele učenke OŠ Danila Lokarja s kratkim filmom, v katerem so o svojih pogledih na ljubezen in spolnost spregovorili najmlajši, osnovnošolci, dijaki in odrasli.

V sami razpravi je bilo slišati, da se mladi lažje pogovarjajo o ljubezni kot o spolnosti. Da je ta tema zanje še vedno tabu. O njej se najlažje pogovarjajo s sovrstniki, najbolj nelagoden pa je še vedno pogovor s starši, čeprav je bila večina mnenja, da bi bil zgodnji pogovor s starši najkoristnejši. Priznavajo pa, da so velikokrat tudi sami doma v zadregi, ko se načne pogovor o tej temi. Dotaknili so se tudi vprašanj o primernem trenutku za prvi spolni odnos, o varnih spolnih odnosih, pa še o istospolnem partnerstvu in zlorabah.

Na njihova vprašanja sta odgovarjali Tamara Kofol in Alenka Naglost iz Zdravstvenega doma Ajdovščina in Janja Batič iz Centra za socialno delo Ajdovščina.

V zaključku razprave so se v en glas strinjali, da informacije o spolnosti, ki jih najdejo v medijih še zdaleč niso dovolj. Več časa za pogovore bi morali nameniti predvsem v šoli. Zanimiva se jim je zdela ideja o debatnih krožkih na to temo. Z željo po odkritih in sproščenih pogovorih o ljubezni in spolnosti so zaključili letošnji medobčinski otroški parlament.


Parlament2 Parlament1

Parlament3

koledar dogodkov

< september 2020 >

V tem obdobju ni dogodkov.

ne spreglejte

Študijski krožek "Ustvarjam"

10.09.2020

V Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina že od leta 2003 izvajamo študijske krožke za odrasle. Študijski krožki so demokratična in neformalna oblika izobraževanja odraslih. V sodelovanju s Kulturnim društvom Norma 7 smo tokrat organizirali študijski krožek za odrasle pod imenom "Ustvarjam".

več o tem utrinku >