vizitka

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina

Cesta IV. Prekomorske 61a

5270 Ajdovščina

tel: 05 368 91 40

GSM: 041 490 360

fax: 05 368 91 41

PRVI KORAKI IZ ALBANŠČINE V SLOVENŠČINO

datum: 04.07.2017

kategorija: utrinki

Od novembra do junija je na Medobčinskem društvu prijateljev mladine Ajdovščina potekal  študijski krožek »Prvi koraki iz albanščine v slovenščino«, ki se ga je udeležilo kar nekaj Albank, željnih učenja slovenskega jezika. Najprej smo se srečevali enkrat tedensko, nato pa so udeleženke izrazile željo po bolj pogostem srečevanju in tako je krožek potekal dvakrat tedensko po uro in pol. Srečanja so potekala v sproščenem vzdušju, poskušali smo jim približati predvsem uporabne stvari iz vsakdanjega življenja ter z igranjem dialogov poustvariti obisk pri zdravniku, v trgovini, na pošti, policiji ipd. Prosili smo jih, naj z lastnimi besedami in pridobljenim znanjem skušajo povzeti njihovo doživljanje teh srečanj, in sicer brez pomoči animatorke ali mentorice, da je razvidno, kako so napredovale. V izjavah so izražale predvsem zadovoljstvo in hvaležnost, da so imele možnost udeležbe pri takšnem krožku. Albanki, ki sta v Sloveniji manj časa, sta zapisali: »Vhala lepa učitelicje. Pomaga zelo dobro. Malo govorim slovenski. Lep dan,« in »Sem na tečaj učim slovensko, sem imam zelo lepo«. Nekatere pa se že bolj vključujejo v pogovore s sosedi, v trgovinah oziroma jim otroci, ki se šolajo v ajdovskih šolah, pomagajo pri učenju, kar je razvidno tudi iz njihovih zapisov: »Zelo dobro smo učili, smo brali, smo se potrudili, kar je malo teško /…/ Sem vas hvaležna da ste prišli nam pomagati da se naučimo slovensko jezik. Ste bili zelo dobri so nami in smo naučili slo. Hvala od srca.« ter »Jaz sem vesela, ker se učim slovensko. Učiteljica Beti in Klementina sta zelo prijazni. Pred novim letom smo začeli hoditi v natečaju in se imam zelo fajn. Hvala.« Študijske krožke, ki so brezplačna, demokratična in neformalna oblika izobraževanja odraslih ter temeljijo na vzajemnem učenju in delovanju koordinira Andragoški center Slovenije, sofinancira pa Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

 

B. B.

koledar dogodkov

< februar 2019 >

ZIMSKE POČITNICE 2019

25.02.2019 - 01.03.2019, Ajdovščina

Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina vabi otroke in mlade v program zimskih počitnic. USTVARJALNE DELAVNICE ponedeljek, 25. 2. 2019, "Barvne kamnite sovice" četrtek, 28. 2. 2019, "Regratove lučke" petek, 1. 3. 2019, "Srčki, takšni in...


več o dogodku >

ne spreglejte

NIVEA Podarite nam modro srce

15.02.2019

Podprite tudi vi akcijo NIVEA "Podarite nam modro srce". Akcija traja od 11. februarja do 11. marca 2019.

POSAMEZNIKI spremljajte Facebook stran NIVEA in sodelujte v nagradnih akcijah NIVEA modro srce. Morda osvojite enega od čudovitih NIVEA paketov presenečenja.

VRTCI, ŠOLE, USTANOVE izdelajte modra srca, jih povežite v poljubno obliko, na vsako modro srce pa napišite, kako pomagate drugim oziroma kakšno dobro delo ste opravili. Svoje izdelke poslikajte in fotografije pripnite v obrazec na Niveini spletni strani.

Naj vezi modrih src in dobra dejanja objamejo svet. Hvala za vaše modro srce.

več o tem utrinku >